Makan Kena Ikhlas

mimie: salam..
mimie: fid...
mimie: tidor ke??
fid: takde laa
fid: ada je nih
fid: napa ek?
mimie: bz???
mimie: hee..
fid: takde sgt
mimie: nk mitak tolong fid tman mie bole??
mimie: *mintak..
mimie: abg mus ade call fid tak??
fid: takde plak
fid: teman gi mana?
mimie: ari tu..
mimie: mie jumpe en. omar..
mimie: mintak approval surat tok kurangkan harge sbb makanan die bau time event..
mimie: so..
mimie: mie nk kne anta kt mak teh..
mimie: tp tkot la nk jumpe die..
mimie: tkot kne marah..
mimie: nue yg mintak mie try mintak kurang harge..

lebih kurg gini laa perbualan singkat aku ngan Mimie siang td..lepas dh bincang..aku kata nk ajak Aizal sekali utk discuss pasal beberapa bungkus makanan basi yg telah disediakan oleh Restoran Mak Teh time Festari 2010 hari tuh(lauk ayam masak merah dia ayam dh busuk)..so deal laa kol 5 nak gi jumpa Mak Teh sndr..smpi sana aku makan dulu..then bila dh nak abes Aizal panggil Mak Teh utk bincang pasal harga

so mula laa perbualan..Mimie bgtau laa yang hampir separuh gak nasi yang disediakan takleh dimakan..tp Mak Teh kata dia tipu..takkan smpi separuh..dia kata mmg salah tukang masak dia campurkan ayam lama..tp dlm 20 ketul je..padahal kitorg yg check makanan malam tuh..ada dlm 50-60 bungkus yang tak elok..still Mak Teh kata dia tipu..dia tau baper byk ayam yang busuk..tak smpi 50 ketul katanya..so kitorg pertikaikan laa kot2 ayam lama dah campur ayam baru leh effect gak ke..Mak Teh kata pengalaman dia berniaga "35 TAHUN" tak jd gitu..ayam baru takkan busuk kalo campur ayam lama..maknanye dia pernah laa sblm nih campurkan jugak agaknye..sbb dia ada pengalaman pasal kes nih

so kitorg kata laa..kalo dah bukak bungkusan 1st busuk..try bukak yg 2nd pun busuk..mesti laa org dh tak selera nak try yg ketiga kan..then leh plak dia kata "MAKAN KENA IKHLAS"..apa kena mengena ikhlas makan ngan selera yang putus sbb lauk busuk?..yang berniaga laa patut ikhlas..bukan kami order tuh tak bayar..so buat laa elok2 makanan yang ditempah..kalo dh berniaga 35 tahun pun still wat simple mistake..campur ayam busuk ngan ayam baru..tak guna laa pengalaman tuh kan?..then last2 dia kata kurgkan rm100 laa..nice one..kitorg rugi dlm 50-60 bungkus yang nilai almost rm300..dia just kurgkan serat je?..pastuh try sedapkan hati kitorg ngan belanja apa yg kitorg mkn tuh..belanja tuh belanja gak..hati panas tetap panas

kalo tau laa gini cara dia..aku dh amik makanan tuh hari tuh..terus bwk ke Kementerian Kesihatan..kasi tutup bisnes 35 tahun tuh..nih bukan kes dengki ke apa tau..tp benda mmg jadi..mana2 yang komiti Festari 2010 semua tahu benda nih...masa awal2 bukak dulu mmg sini laa port terbaik nak makan..tp lepas dh sedikit maju dan terkenal..mula laa wat ikut dan je..tak citer lagi 3 kali aku order nasi goreng cili padi yang rasa macam makan nasi putih ngan cili..garam takde apa takde..kamon laa..jgn jd typical peniaga yg just wat best2 masa bukak kedai je..so next time mmg black list laa RESTORAN MAK TEH untuk apa2 event..nak makan tghr pun aku tak yakin dah..amik pengajaran laa pd saper2 yg nak wat event pasnih..biar korg belanja lebih sket asalkan puas hati..daripada harga berpatutan tp dihidangkan ngan makanan yang basi

nih laa dia..org2 kat Cyber mesti tau nye laa


sekadar melepaskan ketidakpuasan hati nih

8 comments:

suraya mahat said...

wah..dia cakap mcm gitu.ish ish.x patut.xpe.dh lepas.jd kn pengajaran

Nurul Eiman said...

Salam,,

huhu.. hari nie mie agak fofular kat blog fid nampaknye.. huhu..

same2 kite doa agar mak teh tau camane smanye care nak ikhlas b4 die soh kite jadi ikhlas..

sbb kite alwyz ikhlas tok makan..

hehe..

kredit to fid n aizal yg sanggup tman mie..

time kaceh,.. :)

Wslm

shee said...

teruk gila. hahaha sukati die je. kalau ade sape2 keracunan die nk jawab ke? mesti die kata bukan salah dia jugak. tukang masak plak salah. isk. nasib baik i tak pernah makan kat situ.

nutdieya said...

boleh saman taw sbnr nye. (batu api)

- F i D - said...

takpe laa..biar laa org buat gitu..meniaga tak jujur nih insyaAllah tak kekal lama..lately nih pun tgk kurg dh org pi kedai dia

Admin said...

wohhh..sebab ni rupanya...
teruk betul..!

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

u sgt berani siap buh gambar kedai lg..

- F i D - said...

sbb sy tau kitorg di pihak yg btol..so takde reason nk takut..n skang kedai dia dh makin kurg pelanggan..entry nih nye link sy post kat semua fren list dlm fb n ym tau