Aidilfitri 2012

pejam celik pejam celik tinggal lebih kurg seminggu je lagi Ramadhan bersama kita..dan Aidilfitri bakal menjelma..dan pastinya raya tahun nih menjanjikan kelainan bagi aku sbb dh bergelar suami org..kalo dulu ikut dan sendiri je nak beli baju raya ke tak..sebelum nih 4 tahun aku raya pakai baju yang sama..tp tahun nih wife nak sedondon di pagi raya..kalo dulu balik raya redah balik umah sendiri je..kalo lmbt balik terus ke umah atuk..tp skang kena balik awal sket..pastu kena plan malam ni tido kmpg mana..malam esok tido kampung mana..ni pun sbb umah dekat tak smpi 30 minit..so kena jaga hati dua2 pihak..kalo satu kampung Melaka satu kampung Kedah takde pening nak ulang alik..just gaduh turn kampung mana laa tahun nih kn

tema tahun nih?..plan asalnya nak kaler purple..tp time wife aku jln2 dia terberkenan plak ngan baju kurung kaler hijau pucuk pisang..so secara automatiknya tema purple ditunda ke tahun depan..dia dh selamat beli baju raya dia..aku je nak tunggu balik Melaka nnt baru nak beli..malas nk redah Jalan TAR semata-mata nk beli baju melayu sepasang je..cukup laa tahun2 lepas buang masa kat sana..bukan ada apa sgt pun..just ikut trend konon shopping kat Jalan TAR

dan tahun nih tak raya kat umah atuk kat Pantai Puteri..tak dpt laa wife aku rasa raya kat sana..syok wo raya kat kampung atuk..malam raya kompem perang mercun kat sana..abes segala jenis mercun dibakar..thunder clap laa, thunder king laa..tp tak merasa laa suasana tu tahun nih..sbb sejak2 atuk sakit Jun lepas, dia duk ngan mak aku kat Selandar..so adik beradik mak dh discuss n mintak permission mak nak raya umah kitorg..mak ok je, atuk pun on..belah abah pun tak jauh..sebelah rumah je..so tahun nih jumpa dua2 family serentak

tp raya tu raya gak..jangan lupa control makan minum (pesanan utk diri sndr gak)..jgn sbb dah boleh mkn mcm biasa..sodok segala makanan smpi senak perut..ingat2 laa org lain yg hanya beraya dgn air kosong dan bubur je..takde ketupat rendang mcm kita (pengalaman raya kat hospital tahun lepas)..pada anak2 buah aku dan adik2 plak..jangan duk melangut depan tv je..tau laa pagi raya rancangan best2..tp bawak2 menziarah sedara mara..time nih laa nk kenal2, nk rapat2 dgn sedara mara

n last sekali..aku dan isteri mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri..Maaf Zahir dan Batin utk semua :)

kad raya utk geng Blogger

Lelaki Period?

jarang kn dengar lelaki period?..sbb fenomena nih jarang2 berlaku..tp effect dia lebih dr perempuan..dan selalunya tempohnya lg lama dr perempuan..kalo korg nk tau simptom2 nye..masalah kemurungan, keletihan di siang hari, meracau/menjerit di tgh malam, menjadi lebih boros, tak selesa duduk di rumah dan sering mengidam makanan mamak


kalo bf/tunang/suami korg mengalami tanda2 mcm nih..jgn risau dan jgn terlalu takut..ini adalah cara2 untuk menghadapi situasi ni:


  1. jangan halang/membebel jika bf/suami ingin keluar malam
  2. jangan ajak mereka melakukan aktiviti seperti tgk wayang midnight/shopping kat uptown
  3. jangan marah2 sekiranya mereka lebih byk tido siang
  4. jika anda lihat mereka terjaga di tgh malam, cepat2 bancuhkn kopi kapal api
  5. lebih molek jika anda teman mereka
  6. dan yang paling penting, JANGAN USIK REMOTE TV/ASTRO utk tukar channel lain
ini kerana lelaki selalunya emo mcm org period time Euro, World Cup dan Champions League..lg2 kalo team feveret diorg kuar awal mcm Russia dan Holland :p

Bab Baru Kehidupan

Alhamdulillah..diam tak diam dah 2 minggu aku tukar status single ke double..setelah perkenalan di awal 2001di SMKT Bukit Piatu (satu kelas)..main2 surat sket..bg coklat sket..haha..tup tup dia dah sah bergelar isteri aku..mcm2 kitorg dh hadap sepanjang 10 tahun perkenalan..dh terpisah dh pun tp kuasa Allah..jodoh kuat kot :D


selepas majlis akad nikah


2 Jun 2012 jam 10 pagi..bertempat di Taman Merbok, Bukit Katil..dengan sekali hembus(lafaz) je..berubah sudah status kami..nervous?..takyah ckp laa..baper kali makcik2 aku bg signal suruh senyum..tp takkan nk sentiasa senyum je time ngadap tok imam..kang org kata weng plak kn?..haha..majlis berlangsung sederhana namun meriah dgn kehadiran jemputan terutama kawan2 kami..oleh sbb kitorg berarak dan bersanding awal..so byk gak laa masa utk entertain tetamu yg dtg..ptg keluar wat outdoor jap kat Taman Seribu Bunga..tp rupanya ada laa dlm 12-13 couple yg tgh wat photoshoot gak..terpaksa que tunggu turn..malam plak just bergambar ngan baju2 persalinan yg ada..lepas amik2 gambar aku terus balik ke Bkt Sedanan sbb ada kenduri mlm tu..drive sndr tau


 my family


my new family
3 Jun pagi siap2 gi balik ke Bukit Katil utk bawak keluarga isteri bertandang ke rumah aku..mana nk tgk pengantin drive?..selalu pengantin yg duk belakang :p majlis kat rumah aku pun berlangsung sederhana tapi meriah..dgn karaoke lagu2 asli nye lg..mmg terasa suasana kenduri kawin dulu2..ramai gak kawan2 MMU yg dtg..sempat gak aku karok barang selagu dua..tp lepas semua tetamu balik..terus kena salin baju biasa utk sental periuk..huhu..dlm sental2 periuk tu..sepupu2 ngan bapak2 n mak2 sedara main jirus2 air..tuh mmg style family aku..bini aku tak terkecuali kena air bontot periuk, air bilas pinggan kotor..tp tuh yg buat meriah


pengantin kena gosok periuk


lepas settle semua..plan nk bercuti kat Kedah..nak gi Langkawi, Padang Besar etc..tp keadaan atuk yang kritikal di ICU Hospital Melaka menyebabkan kitorg terpaksa tunda plan tu buat seketika..so abeskn waktu cuti kat Melaka je laa


apapun..semua yg dirancang dah selamat dijalankan..byk pesanan2 mak abah n mak ayah yg kitorg dpt..abah kata semua benda bwk bincang.."kalo dulu singgit mkn sorg..skang singgit mkn berdua".."isteri masak kalo tak sedap jgn komplen..kalo tak sedap mkn sket..kalo sedap mkn byk"..hehe..thanx pada kawan2 yg hadir, yg bg hadiah dan yg wish kat fb, twitter dan lain2 saluran yg ada


antara kawan2 yg dtg :)



Wordless Wednesday #13

 Assalamualaikum :)

"Clouds come floating into my life, no longer to carry rain or usher storm, but to add color to my sunset sky."

MEX Highway

Taman Tasik Shah Alam

RRIM Sungai Buloh

Putra Perdana

MMU Cyberjaya

MMU Cyberjaya

Taman Tasik Cyberjaya

Uniknya Anak-anak Zaman Dulu



lepas wat entry Dulu Lain Sekarang Lain..aku rasa terpanggil utk kenalkn anak2 zaman sekarang benda2 yg mungkin diorg dh tak jumpa lg masa ni..lebih2 lg yg duduk kat bandar dan tak pernah jejak kaki ke kampung


1st pasal caplong..caplong nih sejenis senjata zaman purba yg diperbuat daripada buluh..terbahagi pada dua bahagian iaitu tmpt isi peluru ngan pencucuhnye..then pelurunya plak guna buah cenerai


natang ni namanya caplong/pistol buluh


ni buah cenerai utk peluru..kena berbirat nih


2nd lawan biji getah..ni salah satu lg mainan feveret sementara tunggu sekolah agama sesi pertama abes..duk belakang sekolah kutip biji getah pastu lawan..cara lawannye..dua bijik getah diletak di tengah2 tapak tangan..katakan yg kat tangan kanan aku nye..kat tangan kiri Ali nye..so dekatkn kedua2 tapak tangan dan tekan kuat2..make sure biji getah tu kena satu sama lain..mana yg pecah dulu dia laa kalah..simple kn?


ni biji getah..corak dia menarik


pastu guli..adik2 skang ni mmg knal guli..tp diorg beli wat hiasan akuarium..bagi ikan yg main..kalo dl time main guli ni..kalo tak terer jgn laa berani masuk bertarung..kalo tak selesai laa guli sekarung jawabnya..main guli ni byk cara nya..kalo main ramai2 leh main dlm bulatan..kalo main berdua je leh main tuju


syaratnya kena kuarkn guli dr bulatan :)

rasanya ni je buat masa nih..nnt2 aku post lg pasal permainan2 lain lak :D

credit gambar kepada pemilik asalnya :)



Menghitung Hari

hari makin lama makin dekat..kalo dl kata lama nye bertunang smpi setahun lebih..tup tup tinggal 24 hari je lg..buat masa ni persiapan alhamdulillah..cuma takut ada benda2 kecik terlepas pandang..kena buat list nih..tp dlm menanti hari..tugas tetap tugas..minggu ni akan ke Batu Pahat dan lepas tu akan ke Sabah plak (seminggu sebelum majlis)..balik dr Sabah terus bercuti panjang..3 minggu off..harap keje still berjalan walau aku cuti..moga dipermudahkn segala :)


*hati tak sabar tp dlm masa sama berdebar..cuak wo

Surprise~!!!..Terkejut Ke?

hehe..semalam akhirnya aku create event utk invite semua rakan2, cikgu2, staf2 yg aku knal..event apa?..Majlis Perkahwinan Firdaus dan Fadzillah..respond yg aku terima mostly terkejut.."cool giler fid..senyap2 tau2 nk kawin dh".."wah ko fid..dalam diam2 zasss jugak ye?"..lebih kurg gitu laa reaksi kwn2..sengaja aku tak hebahkn awal2..sbb benda nih kita merancang..kot ada aral melintang..tetiba tukar tarikh ke apa ke kn?..tp bila tinggal lg sebulan..aku rasa waktu yg sesuai sgt utk jemput mereka yg berkenaan

ramai yg tak caya sbb selama nih aku duk kat Cyberjaya..diorg just nmpk aku sibuk dgn bola sepak MMU..bz ngan bisnes yg kadang2 ok kadang2 tak..adakalanya bz ngan event2 ke sana sini..tak pernah lak diorg nmpk aku berkepit 16 jam sehari (8 jam lg selalunya aku tido)..takde lak diorg jumpa aku berdua tgk wayang terkini di Alamanda..kalo ada pun dgn si Aizal je laa..tup tup nak kawin dh..hehe..kat blog pun aku takde tulis sgt pasal si dia..bak kata Ustaz Don..pertunangan tak perlu dihebohkan :D

dh setahun setengah sbnrnya aku bertunang dgn pilihan hati..perkenalan pada 22 Feb 2001 alhamdulillah ke bab seterusnya..dh mcm2 kitorg hadap..terus terang kitorg pernah putus..agak lama gak laa..2 tahun..dan masing2 pernah mengenali org lain..tp kuasa Tuhan tu Maha Besar..kalo itu yg tertulis..maka itu laa yg terjadi..pertemuan semula memberi ruang utk kitorg mencuba sekali lg dan akhirnya..dgn restu kedua-dua keluarga..insyaAllah 2 Jun akan menjadi tarikh yg menyatukan kitorg

jadi kat sini aku nk jemput plak laa rakan2 blogger aku..kot ada yg berkesempatan..boleh laa singgah2 di majlis aku nnt..tarikh kat umah aku 3 Jun 2012 (Ahad)..harap korg2 semua dapat doakan yg terbaik utk aku dan pasangan pada majlis dan seterusnya insyaAllah




kad jemputan yg simple :D

Amaran Tsunami

td ptg aku di Hentian Puduraya hantar si dia nak balik..bas kol 6 ptg..smpi Pudu lebih kurg kol 4.30 ptg..so decide laa nk gi isi perut dl kat food court tingkat 4..aku order nasi goreng cili padi n dia order bakso..tgh sedap makan tetiba aku rasa cam meja bergoyang..aku berhenti menyuap makanan..si dia tanya kenapa..n then jadi lagi sekali..dia pun rasa..dia kata sbb tren yg lalu sblh Pudu kot..sbb org lain mcm rileks je..makcik2 yg berniaga mcm tak rasa apa2 pun..tp gegaran tu still ada smpi aku rasa pening sket..cepat2 aku suh si dia abeskn makanan then terus bayar then turun ke platform..kat tingkat bwh pun org semua cam rileks je..so takpe laa kot

lepas dia dh naik bas..aku pun gerak laa balik ke rumah..seminggu tinggalkn umah Puchong..then terus on pc utk cari berita kot2 ada gempa bumi..rupanya mmg btol..gempa bumi 8.7 skala Richter berlaku berhampiran Acheh..amaran Tsunami turut dikeluarkan bagi tindakan berjaga-jaga..byk gambar2 kuar kat Facebook tentang keadaan di bumi Acheh..aku harap mereka buat persediaan awal utk berpindah jauh dr kawasan pantai..tak nak berulang lg mcm tsunami dl yg mengorbankan ribuan nyawa

Amaran Ketibaan Tsunami di Negara Berkaitan

p/s: moga Allah melindungi seluruh umatNya daripada bencana ini..berdoa utk rakyat Acheh, Malaysia dan negara2 yang terlibat

Wordless Wednesday #12

Rabu dtg lg..masa utk sesi gambar2 pilihan..gambar pilihan minggu ini?..datang dari Sabah bah :D







insyaAllah akan ke sana lagi :D

Dulu Lain Sekarang Lain

zaman kanak-kanak aku adalah satu zaman paling menyeronokkan..zaman yg tak akan dilupakan..berbeza dgn kanak2 zaman skrg..aku kesian sbb diorg tak dpt menikmati erti sebenar kanak2 :p

Dulu: tak pikir sgt pasal duit..gi sekolah mak bagi 50 sen dh kira byk..beli nasi goreng 20 sen, air 10 sen..Alhamdulillah kenyang..siap ada baki 20 sen..kalo mak bg bekal dh jimat dh 50 sen..bekal share dgn kawan2..tukar2 juadah ala2 bulan puasa

Sekarang: bawak ke sekolah sehari 5 inggit..tuh pun kadang2 tak cukup (belanja kwn)..menu plak tanak kalah..tak main dh nasi goreng 20 sen nih..bege laa, hotdog laa..bekal?..sori laa mak..tak remaja laa bawak bekal..remaja jadahnya umur baru 8 tahun?

Dulu: bila kata main perang2..siapkn senapang kayu, caplong..masuk hutan cari pokok cenerai utk amik buah dia buat peluru..pinjam kain pelikat abah utk lilit muka ala2 taliban..masuk 'battle field' (kebun dpn umah)..main sepuas hati..abes peluru cepat2 gi cari pokok cenerai utk refill..badan berbirat kena tembak..dan kita sndr pengadilnya..mati tak mati sendiri decide..haha..kos?..keringat mencari/menebang buluh n redah semak cari peluru buah cenerai..tambah sket lg keringat bila abah kejar sbb kain pelikat dia koyak (sangkut kat ranting pokok)

nih laa caplong (utk adik2 yg tatau)

Sekarang: bila kata main perang2..terus online..log in kat stream..Counter Strike..tekan mouse je..3-4 kali tembak dh kena head shot..tunggu smpi org lain mati baru start balik..sakit?..takde sikit pun..sakit hati ada laa asyik mati awal je..nk mencabar sket?..main paintball..bayar mahal dpt peluru limited..nk tambah peluru kena bayar lg..kalo peluru abes maka tak dpt laa nk menembak lg..tuh pun kalo sempat abes peluru..br main kejap marshall dh suruh kuar..kena tembak?..kadang2 just kena splash dia je..musuh tembak ke tanah, pallet pecah..ink dia terpercik ke baju dh kira out..tak puas

Dulu: cuti sekolah..time paling heaven..balik kmpg mak mandi laut..balik kmpg abah mandi sungai..jumpa geng2 kat kmpg..main dr pagi smpi ptg..guli, gasing, layang2 (hand-made), konda-kondi, rounders..tghr ada break kejap balik mkn nasi..lepas tuh duk sambung balik main..jumpa atuk nenek benda paling menyeronokkn..atuk bwk gi jalan2..gi zoo, gi taman buaya..belikan itu ini..kadang2 smpi tanak balik umah sndr

masyuk wo mandi sungai

ni main konda-kondi

Sekarang: cuti sekolah..masa utk mengadap PlayStation 3..main game bola..guli?..tuh hiasan akuarium je..gasing?..beli yg elektronik siap ada lampu2..takyah susah2 nk lilit tali..tekan je dh pusing..haha..layang2 tak ckp laa..beli tepi pantai mcm2 rupa bentuk ada..konda-kondi kompem tatau..mak ayah ajak balik kmpg tanak.."suruh laa atuk nenek dtg sini"..terbalik dh plak..mcm atuk dia plak yg cuti sekolah..tu pun kalo atuk dia dtg dia still tak perasan sbb leka main game

Dulu: gi sekolah jalan kaki..takde laa jauh mana pun..dlm satu kilometer je..jalan ramai2 tak rasa pun..hujan?..bwk payung..baju sekolah, kasut letak dlm plastik masuk dlm beg..gi sekolah pakai baju biasa dl..smpi sekolah baru salin..baju basah gi jemur kat taman permainan sekolah..besar sket dpt basikal..tu pun 2nd hand bapak sedara punya..brek pun takde..original brek guna kaki je duk tekan tayar basikal..tuh yg duk haus tapak selipar tuh

Sekarang: ayah dh gi keje..mak yg kena hantar gi sekolah naik keta..alasan nnt penat takleh fokus dlm kelas..haha..hujan?..tarik selimut balik laa jawabnye..padahal mak dh start enjin keta nih..besar sket mintak basikal..tanak kalah..kwn ada bmx nak bmx..kwn ada mountain bike nk mountain bike..skang nih plak fixie..tp dh dpt basikal bukan ke sekolah..ponteng gi lepak ngan geng2 fixie..main tukar2 tayar..tunjuk basikal sape paling lawa

Dulu: cinta monyet dulu2..guna surat..tulis pun tak panjang.."hari ni mak kita bg duit lebih..kita nk belanja awk air sirap..rehat nnt jumpa kat kantin..pecah kata pecah gelas..kalo pecah gelas kantin awk ganti..p/s: sori tulisan buruk tangan gigil"..haha..padahal tulisan mmg semulajadi buruk..pastu letak bedak atas surat baru lipat..kalo org yg kita bg surat tu dtg time rehat..smpi abes sekolah senyum nye..lg2 kalo dpt ngurat anak cikgu yg comel..kita laa yg hebat..tp dia dtg ngan kain sekolah dia penuh bedak..haha

Sekarang: umur baru 9-10 tahun dh panggil papa mama nih..kepala otak dia.."mama..hari nih papa dpt duit lebih..lepas sekolah kang kita gi mkn kfc ye?..love u muahx muahx xoxo"..what the?..baper lebih duit ko smpi leh gi mkn kfc dik?..kecik2 dh tau muahx muahx?..contact pun thru bbm, whatsapp..kalo bergaduh plak kuar mcm2.."smpi hati papa..td mama tgk papa belanja si A kat kantin..kata nk belanja mama mkn kfc..mama nk tau kata putus..papa pilih antara dua..si A atau mama?"..aduhai..syahdunya percintaan korg :p

byk lagi beza dl ngan skrg..ternyata semua tuh tinggal kenangan yg hanya boleh diceritakan pada generasi akan dtg..aku bangga jadi anak2 tahun 80-an :)

credit gambar utk tuan empunya..curi dari uncle Google

Zoom Sabah

tajuk mcm nama Rancangan TV 1..hehe..tp sbnrnya kisah perjalanan 2 dalam 1 ke negeri di bawah bayu..apa yg 2 dlm 1?..pergi utk jalan2 dan juga perlawanan bola sepak dgn UMS..bertolak dr Cyberjaya hari Rabu (14 Mac)..flight kol 9.25 malam..smpi di Terminal 2 Kota Kinabalu lebih kurg kol 12 tgh mlm..so tunggu bas dr UMS amik kitorg dan hantar ke kawasan kediaman UMS di Kingfisher..lepas dh smpi masuk laa umah yg sgt luas..pilih bilik mana nk duduk..aku sebilik ngan Mazwan, Afiq n Pak Ku..rumah siap air-cond segala..mmg puas hati..tp perut dh mula berbunyi..tmpt org..pukul 1 lebih nak dkt kol 2 pagi..dgn tatau arah tuju..kebetulan lak ada pekerja bandaraya tgh kutip sampah naik lori..tanya laa kat diorg..dh dpt arah nye..menapak laa ramai2 gi kedai mamak Razzaalli kat Kingfisher Plaza..lepak smpi kol 6 pagi sbb tgk Chelsea vs Napolli..pagi tu dpt laa tgk matahari pertama terbit kat Sabah..time tuh kol 6.30 am..balik umah penginapan terus tido sbb pagi tu katanya nak jalan2 bandar KK

matahari pertama di Sabah

bgn balik kol 9 pagi..siap2 then terus tunggu bas UMS dtg amik n hantar kitorg ke Kota Kinabalu..smpi2 je terus menuju ke Pasar Kraftangan atau org panggil Pasar Filipina..mmg aku nk ke sini sbb mak dh order kain batik corak Sabah awal2 lagi :p lepas dh beli apa yg mak pesan..ronda2 tgk tmpt lain..pegi ke Centre Point, then layan minum air kelapa..kol 3.30 ptg bas dtg amik balik ke Kingfisher..ptg tu tido puas2 smpi malam..bgn kol 10 malam jalan kaki lg gi dinner..pun kat kedai yg sama..ingat nk tunggu kol 2 pagi tgk Man Utd vs Athletic Bilbao..tp malas lak nk duk lama2..balik umah dl pastu kuar lg sekali tgk bola


Pasar Filipina

Jumaat pagi tu takde apa nk buat..ada budak2 yg awal pagi dh naik bas kuar gi town..kami berempat dlm bilik tatau nk wat apa..so tido je laa..bgn pun gi lunch..then ptg tu ke UMS utk training..balik dr training siap2 mandi then kuar dinner lak..malam tu tido awal sbb esoknya hari game

Sabtu pagi ingat nk cabut jap gi town..sekali terlepas bas plak..nk tunggu next bas lmbt..takut tak sempat lak balik sblm tghr sbb game kat UMS awal..almaklum laa..peredaran masa tak sama ngan semenanjung..so gi lunch je..tp sambil2 tuh try cari contact keta sewa..dgn bantuan kawan di KK dapat gak sewa keta hari tu..janji nk amik lepas game ptg tu..sewa setengah hari smpi esok pagi nye..ptg tuh game lawan UMS..diorg dh leading 2-0 tp kitorg dpt comeback utk seri 2-2..sbbkn coach puas hati..dia janji nk payung dinner malam tu..so diorg gerak ke Anjung Selera Tanjung Lipat naik bas..aku gi amik keta sewa then terus ke situ..makan siakap sweet sour dgn ikan apa ntah sekor lg..mmg kenyang..pastu yg lain gerak balik..kitorg plak kuar ke Tanjung Aru utk jalan2..smpi sana mcm takde apa je..minum air kelapa pastu gerak balik..smpi umah terus lelap sbb ada plan besar awal pagi Ahad :D

Siakap Sweet & Sour

lepak minum kat Tanjung Aru

bangun kol 4 pagi terus siap2..nak ke mana?..nk redah jalan gelap nk ke Kundasang..gi pun 2 keta je..mula2 ikut direction Papago..sekali dia bwk masuk ke hutan mana ntah..nasib tak ke gaung..kuar balik then tanya org..baru laa dpt laluan yg btol..mencabar giler memandu ke Kundasang..jalan uphill dan berliku-liku..2 jam driving smpi laa kitorg kat Kinabalu Park..puas hati sbb mmg dh lama nk tgk Gunung Kinabalu dpn mata..akhirnya tercapai gak impian


Gunung Kinabalu menunjukkan diri @ 6.25 am

bukti sampai kat Kinabalu Park..sejuk wei

ahli trip ke Kundasang

lepas dh puas bergambar..sarapan kat kedai dpn Kinabalu Park..then gi ke Pekan Kundasang utk isi minyak..dlm kol 8 pagi kitorg gerak balik ke Kingfisher..takleh lama sbb bas gerak ke airport kol 11 pagi..smpi area Kingfisher kol 9.45 pg..so decide nk ke town KK jap gi beli sket brg utk si dia dan kwn2..smpi sana pun tak sempat nk pilih..capai apa yg nmpk je..then rushing gi hantar keta kat owner dia..pastu owner tuh yg hantar kitorg balik ke Kingfisher..packing2 brg terus naik bas ke airport

puas hati dgn trip kali nih..walaupun pada awalnya rasa frust sbb takde transport nk ke sana sini..insyaAllah kalo ada rezeki akan ke sana lg..thanx kat Tini, Lud yg bg no contact keta sewa..tq gak kat Haris yg sewakn keta kat kitorg :D

pink is the new black @ Stadium UMS

Wordless Wednesday #11

sekali sekala pulang ke Melaka..layan telatah si montel ni..terhibur gak hati..lupa kesibukan di tmpt kerja :D

Pagi Hujung Minggu

awal plak celik mata pagi Ahad ni..kalo hari biasa punya laa liat nk bgn..mcm letak gam uhu kat mata sebelum tido..ikut plan konon pagi nih nk merendamkan kaki kat kolam air panas area Selayang..tp dh dua org je yang nak pegi..terus cancel

bangun awal2 nih..terus call kejutkn org yg bekerja..pastu baju n seluar yg dh lipat mlm td dipilih utk dimasukkan dlm 2 beg..satu beg utk baju2 rasmi dan satu lg beg utk baju santai2, baju tido, seluar pendek dll..sbb hari ni nk berkampung di dalam MMU..training pusat utk MMU FC..sbg pegawai pasukan byk benda perlu diuruskan..lg plak minggu ni 3 game nk hadap

hari nih player2 dr Melaka akan smpi..then ptg ada training kat stadium..esok game lwn UiTM (neves giler)..selasa light training..Rabu lwn UMS kat pdg kitorg..then Khamis ptg rehat sbb Khamis malam nk gerak ke Kelantan..25 game lawan Poli KB lak..harap2 player semua dpt rehat yg cukup nk hadap 3 game nih

Wordless Wednesday #10

Assalamualaikum


senja di Cyberjaya..hujan dalam kepanasan..berenti tepi jalan n snap dr dlm keta :D

Tragedi Berdarah

mungkin ramai rakan2 bukan Islam gembira menyambut Hari Kekasih (kalo ada yang Islam sambut gak..tatau nak kata apa laa kan?)..namun hari nih warga MMU Cyberjaya dilanda kemurungan dan kesedihan..satu tragedi berdarah berlaku berhampiran pintu masuk MMU pagi tadi

sebuah lori yang dipandu secara cuai telah membelok ke satu simpang kanan tanpa melihat kereta yang datang dari arah bertentangan..kesudahannya..lori merempuh sisi pemandu sebuah kereta Mercedes milik pensyarah fakulti IT dan kemudiannya sebuah motosikal yang ditunggang oleh juruteknik MMU tidak sempat berbuat apa2 lalu melanggar badan lori yang melintang di tengah jalan (dari apa yang diceritakan)

motor milik mangsa

lori yang merempuh kereta

keadaan kereta yang rosak teruk

pemandu kereta Mercedes (suami kepada pensyarah tersebut) dan penunggang motosikal maut di tempat kejadian..dr apa yg dimaklumkan..jenazah diuruskan di Hospital Serdang..moga kedua-dua Allahyarham di tempatkan bersama insan-insan terpilih..Al-Fatihah buat mangsa dan takziah untuk ahli keluarga mereka

p/s: esok ada majlis tahlil di Masjid MMU sebelum solat Zohor..siapa yang berkelapangan boleh turut serta

Wordless Wednesday #9

Assalamualaikum


p/s: menjadi tanda tanya siapakah pemilik rumah agam di tgh2 belantara ini..lokasi berhampiran SMKT Sepang dari arah Nilai..namun bendera Johor yang dikibarkan.."Nilai Kasih" nama tertera di gerbang mahligai ni

Wordless Wednesday #8

Assalamualaikum

ketika singgah di pantai Port Dickson :)

Wordless Wednesday #7

Assalamualaikum


sekadar berkongsi minat :)


Yang Terlewatkan

title mcm tajuk lagu..apa yg terlewat?..ucapan Tahun Baru 2012..kalo Tahun Baru Cina tu baru je lg..ke'tidakaktif'an aku berblogging menyebabkan blog nih bersawang..kena kemas balik..lap apa yg patut..bg berseri balik..haha

perkembangan terkini?..setelah melalui pengalaman 2 minggu raya 'sakan' tahun lepas..sedikit gusar dlm pemilihan makanan..lagipun sesuatu yg penting bakal menjelma..so kena laa start2 menjaga kesihatan..bak kata Mak Long.."badan besar kalo sihat takpe..tanak sakit2 tu je"

masih lg berlegar di sekitar bumi Cyberjaya..duk kat Putra Perdana lagi..sekali sekala keluar dr kesibukan kota..kota sgt laa Puchong ni kan?..ada laa gi Ulu Yam mandi sungai hari tu..ada plan nk mandi kolam air panas..tp hanya plan nye saje yg letup..hasilnya blom ada lg

oh ye..lepas dari pulih akibat pembedahan..aku menjalani kursus kejurulatihan bola sepak lesen C anjuran AFC/FAM..masih lg menantikan keputusan sama ada lulus atau tak..kalo lulus aku nk memulakan langkah utk cuba berbakti kepada bumi Hang Tuah..mayb nk try masuk MAFA..tp kita merancang dan berusaha

sambil2 tu ada gak usha sana sini utk cari peluang yg lebih baik..nak stabilkan kehidupan laa katakan..mungkin bidang engineering hanyalah apa yang aku belajar..bukan apa yg aku akan lalui dlm tempoh pekerjaan..terpesong dh landasan aku nih..mayb event management or coaching akan menjadi pilihan kalo diizinkanNya :)

yang mana satu jalan untuk aku? :)