Wordless Wednesday #12

Rabu dtg lg..masa utk sesi gambar2 pilihan..gambar pilihan minggu ini?..datang dari Sabah bah :D







insyaAllah akan ke sana lagi :D

Dulu Lain Sekarang Lain

zaman kanak-kanak aku adalah satu zaman paling menyeronokkan..zaman yg tak akan dilupakan..berbeza dgn kanak2 zaman skrg..aku kesian sbb diorg tak dpt menikmati erti sebenar kanak2 :p

Dulu: tak pikir sgt pasal duit..gi sekolah mak bagi 50 sen dh kira byk..beli nasi goreng 20 sen, air 10 sen..Alhamdulillah kenyang..siap ada baki 20 sen..kalo mak bg bekal dh jimat dh 50 sen..bekal share dgn kawan2..tukar2 juadah ala2 bulan puasa

Sekarang: bawak ke sekolah sehari 5 inggit..tuh pun kadang2 tak cukup (belanja kwn)..menu plak tanak kalah..tak main dh nasi goreng 20 sen nih..bege laa, hotdog laa..bekal?..sori laa mak..tak remaja laa bawak bekal..remaja jadahnya umur baru 8 tahun?

Dulu: bila kata main perang2..siapkn senapang kayu, caplong..masuk hutan cari pokok cenerai utk amik buah dia buat peluru..pinjam kain pelikat abah utk lilit muka ala2 taliban..masuk 'battle field' (kebun dpn umah)..main sepuas hati..abes peluru cepat2 gi cari pokok cenerai utk refill..badan berbirat kena tembak..dan kita sndr pengadilnya..mati tak mati sendiri decide..haha..kos?..keringat mencari/menebang buluh n redah semak cari peluru buah cenerai..tambah sket lg keringat bila abah kejar sbb kain pelikat dia koyak (sangkut kat ranting pokok)

nih laa caplong (utk adik2 yg tatau)

Sekarang: bila kata main perang2..terus online..log in kat stream..Counter Strike..tekan mouse je..3-4 kali tembak dh kena head shot..tunggu smpi org lain mati baru start balik..sakit?..takde sikit pun..sakit hati ada laa asyik mati awal je..nk mencabar sket?..main paintball..bayar mahal dpt peluru limited..nk tambah peluru kena bayar lg..kalo peluru abes maka tak dpt laa nk menembak lg..tuh pun kalo sempat abes peluru..br main kejap marshall dh suruh kuar..kena tembak?..kadang2 just kena splash dia je..musuh tembak ke tanah, pallet pecah..ink dia terpercik ke baju dh kira out..tak puas

Dulu: cuti sekolah..time paling heaven..balik kmpg mak mandi laut..balik kmpg abah mandi sungai..jumpa geng2 kat kmpg..main dr pagi smpi ptg..guli, gasing, layang2 (hand-made), konda-kondi, rounders..tghr ada break kejap balik mkn nasi..lepas tuh duk sambung balik main..jumpa atuk nenek benda paling menyeronokkn..atuk bwk gi jalan2..gi zoo, gi taman buaya..belikan itu ini..kadang2 smpi tanak balik umah sndr

masyuk wo mandi sungai

ni main konda-kondi

Sekarang: cuti sekolah..masa utk mengadap PlayStation 3..main game bola..guli?..tuh hiasan akuarium je..gasing?..beli yg elektronik siap ada lampu2..takyah susah2 nk lilit tali..tekan je dh pusing..haha..layang2 tak ckp laa..beli tepi pantai mcm2 rupa bentuk ada..konda-kondi kompem tatau..mak ayah ajak balik kmpg tanak.."suruh laa atuk nenek dtg sini"..terbalik dh plak..mcm atuk dia plak yg cuti sekolah..tu pun kalo atuk dia dtg dia still tak perasan sbb leka main game

Dulu: gi sekolah jalan kaki..takde laa jauh mana pun..dlm satu kilometer je..jalan ramai2 tak rasa pun..hujan?..bwk payung..baju sekolah, kasut letak dlm plastik masuk dlm beg..gi sekolah pakai baju biasa dl..smpi sekolah baru salin..baju basah gi jemur kat taman permainan sekolah..besar sket dpt basikal..tu pun 2nd hand bapak sedara punya..brek pun takde..original brek guna kaki je duk tekan tayar basikal..tuh yg duk haus tapak selipar tuh

Sekarang: ayah dh gi keje..mak yg kena hantar gi sekolah naik keta..alasan nnt penat takleh fokus dlm kelas..haha..hujan?..tarik selimut balik laa jawabnye..padahal mak dh start enjin keta nih..besar sket mintak basikal..tanak kalah..kwn ada bmx nak bmx..kwn ada mountain bike nk mountain bike..skang nih plak fixie..tp dh dpt basikal bukan ke sekolah..ponteng gi lepak ngan geng2 fixie..main tukar2 tayar..tunjuk basikal sape paling lawa

Dulu: cinta monyet dulu2..guna surat..tulis pun tak panjang.."hari ni mak kita bg duit lebih..kita nk belanja awk air sirap..rehat nnt jumpa kat kantin..pecah kata pecah gelas..kalo pecah gelas kantin awk ganti..p/s: sori tulisan buruk tangan gigil"..haha..padahal tulisan mmg semulajadi buruk..pastu letak bedak atas surat baru lipat..kalo org yg kita bg surat tu dtg time rehat..smpi abes sekolah senyum nye..lg2 kalo dpt ngurat anak cikgu yg comel..kita laa yg hebat..tp dia dtg ngan kain sekolah dia penuh bedak..haha

Sekarang: umur baru 9-10 tahun dh panggil papa mama nih..kepala otak dia.."mama..hari nih papa dpt duit lebih..lepas sekolah kang kita gi mkn kfc ye?..love u muahx muahx xoxo"..what the?..baper lebih duit ko smpi leh gi mkn kfc dik?..kecik2 dh tau muahx muahx?..contact pun thru bbm, whatsapp..kalo bergaduh plak kuar mcm2.."smpi hati papa..td mama tgk papa belanja si A kat kantin..kata nk belanja mama mkn kfc..mama nk tau kata putus..papa pilih antara dua..si A atau mama?"..aduhai..syahdunya percintaan korg :p

byk lagi beza dl ngan skrg..ternyata semua tuh tinggal kenangan yg hanya boleh diceritakan pada generasi akan dtg..aku bangga jadi anak2 tahun 80-an :)

credit gambar utk tuan empunya..curi dari uncle Google

Zoom Sabah

tajuk mcm nama Rancangan TV 1..hehe..tp sbnrnya kisah perjalanan 2 dalam 1 ke negeri di bawah bayu..apa yg 2 dlm 1?..pergi utk jalan2 dan juga perlawanan bola sepak dgn UMS..bertolak dr Cyberjaya hari Rabu (14 Mac)..flight kol 9.25 malam..smpi di Terminal 2 Kota Kinabalu lebih kurg kol 12 tgh mlm..so tunggu bas dr UMS amik kitorg dan hantar ke kawasan kediaman UMS di Kingfisher..lepas dh smpi masuk laa umah yg sgt luas..pilih bilik mana nk duduk..aku sebilik ngan Mazwan, Afiq n Pak Ku..rumah siap air-cond segala..mmg puas hati..tp perut dh mula berbunyi..tmpt org..pukul 1 lebih nak dkt kol 2 pagi..dgn tatau arah tuju..kebetulan lak ada pekerja bandaraya tgh kutip sampah naik lori..tanya laa kat diorg..dh dpt arah nye..menapak laa ramai2 gi kedai mamak Razzaalli kat Kingfisher Plaza..lepak smpi kol 6 pagi sbb tgk Chelsea vs Napolli..pagi tu dpt laa tgk matahari pertama terbit kat Sabah..time tuh kol 6.30 am..balik umah penginapan terus tido sbb pagi tu katanya nak jalan2 bandar KK

matahari pertama di Sabah

bgn balik kol 9 pagi..siap2 then terus tunggu bas UMS dtg amik n hantar kitorg ke Kota Kinabalu..smpi2 je terus menuju ke Pasar Kraftangan atau org panggil Pasar Filipina..mmg aku nk ke sini sbb mak dh order kain batik corak Sabah awal2 lagi :p lepas dh beli apa yg mak pesan..ronda2 tgk tmpt lain..pegi ke Centre Point, then layan minum air kelapa..kol 3.30 ptg bas dtg amik balik ke Kingfisher..ptg tu tido puas2 smpi malam..bgn kol 10 malam jalan kaki lg gi dinner..pun kat kedai yg sama..ingat nk tunggu kol 2 pagi tgk Man Utd vs Athletic Bilbao..tp malas lak nk duk lama2..balik umah dl pastu kuar lg sekali tgk bola


Pasar Filipina

Jumaat pagi tu takde apa nk buat..ada budak2 yg awal pagi dh naik bas kuar gi town..kami berempat dlm bilik tatau nk wat apa..so tido je laa..bgn pun gi lunch..then ptg tu ke UMS utk training..balik dr training siap2 mandi then kuar dinner lak..malam tu tido awal sbb esoknya hari game

Sabtu pagi ingat nk cabut jap gi town..sekali terlepas bas plak..nk tunggu next bas lmbt..takut tak sempat lak balik sblm tghr sbb game kat UMS awal..almaklum laa..peredaran masa tak sama ngan semenanjung..so gi lunch je..tp sambil2 tuh try cari contact keta sewa..dgn bantuan kawan di KK dapat gak sewa keta hari tu..janji nk amik lepas game ptg tu..sewa setengah hari smpi esok pagi nye..ptg tuh game lawan UMS..diorg dh leading 2-0 tp kitorg dpt comeback utk seri 2-2..sbbkn coach puas hati..dia janji nk payung dinner malam tu..so diorg gerak ke Anjung Selera Tanjung Lipat naik bas..aku gi amik keta sewa then terus ke situ..makan siakap sweet sour dgn ikan apa ntah sekor lg..mmg kenyang..pastu yg lain gerak balik..kitorg plak kuar ke Tanjung Aru utk jalan2..smpi sana mcm takde apa je..minum air kelapa pastu gerak balik..smpi umah terus lelap sbb ada plan besar awal pagi Ahad :D

Siakap Sweet & Sour

lepak minum kat Tanjung Aru

bangun kol 4 pagi terus siap2..nak ke mana?..nk redah jalan gelap nk ke Kundasang..gi pun 2 keta je..mula2 ikut direction Papago..sekali dia bwk masuk ke hutan mana ntah..nasib tak ke gaung..kuar balik then tanya org..baru laa dpt laluan yg btol..mencabar giler memandu ke Kundasang..jalan uphill dan berliku-liku..2 jam driving smpi laa kitorg kat Kinabalu Park..puas hati sbb mmg dh lama nk tgk Gunung Kinabalu dpn mata..akhirnya tercapai gak impian


Gunung Kinabalu menunjukkan diri @ 6.25 am

bukti sampai kat Kinabalu Park..sejuk wei

ahli trip ke Kundasang

lepas dh puas bergambar..sarapan kat kedai dpn Kinabalu Park..then gi ke Pekan Kundasang utk isi minyak..dlm kol 8 pagi kitorg gerak balik ke Kingfisher..takleh lama sbb bas gerak ke airport kol 11 pagi..smpi area Kingfisher kol 9.45 pg..so decide nk ke town KK jap gi beli sket brg utk si dia dan kwn2..smpi sana pun tak sempat nk pilih..capai apa yg nmpk je..then rushing gi hantar keta kat owner dia..pastu owner tuh yg hantar kitorg balik ke Kingfisher..packing2 brg terus naik bas ke airport

puas hati dgn trip kali nih..walaupun pada awalnya rasa frust sbb takde transport nk ke sana sini..insyaAllah kalo ada rezeki akan ke sana lg..thanx kat Tini, Lud yg bg no contact keta sewa..tq gak kat Haris yg sewakn keta kat kitorg :D

pink is the new black @ Stadium UMS