Jangan

Jangan..
Jangan dijolok sarang tebuan
Sengatnya bisa bukan kepalang
Hingga nyawa jadi taruhan
Maut menanti ajal mengundang

Jangan..
Jangan dikejut naga beradu
Apinya hangat tidak terkira
Hingga tubuh menjadi abu
Tak ingin mati dalam sengsara

Jangan..
Jangan diusik sawa berlingkar
Belitnya padat tidak berbanding
Hingga tulang ibarat akar
Nafas terputus di saat genting

Jangan..
Jangan diduga insan yang sabar
Tenangnya tetap ada sempadan
Hingga saat jiwa terbakar
Amarah syaitan jadi pedoman

Sunyi Yang Tercalar

Kesunyian ini
Dicemarnya lagi
Dengan kata-kata nista
Bersulamkan hasad dan iri
Merenggut leka yang berlegar
Hingga kembali tersedar

Kesunyian ini
Diratahnya lagi
Dengan bisik-bisik cela
Berhiaskan tawa dendam
Menggoyang sabar dan ketabahan
Hingga hampir hilang pedoman

Kesunyian ini
Digurisnya lagi
Dengan bibit-bibit hina
Bercorakkan senyum dusta
Mengusik tiang keyakinan
Menghalang sedikit sinar percaya

Dan sunyi itu
Yang masih milik aku
Kini rosak dan tercalar
Sekadar dengan nista dan dusta

Hepi Anniversary

24 tahun..satu tempoh yang agak lama..sama2 mengharungi suka dan duka..membesarkan kami anak2 yg degil, nakal, tak mendengar kata..namun ketabahan, kekuatan, kecekalan dlm hubungan mengatasi segalanya..terima kasih emak dan abah..Selamat Ulang Tahun Perkahwinan yang ke-24
kek anniversary..makcik yang wat..abah time nih malu2 nak tiup lilin

juadah yg dihidangkan sempena menyambut ulang tahun perkahwinan mak dan abah
kena tag ngan mira..oleh sbb busan..aku wat je laa

1. The phone rings.What is your ring tone?
Senandung Hidup Berbudi - Ramli Sarip

2.Did you go anywhere yesterday?
yerp.gi Alamanda amik hp,meeting kat FIT,mkn kat Malee then tgk futsal kat sport arena

3.Who was the last person you shared beds with?
Aizal..time kat penang

4.Favorite drink?
teh o ais satu~!!

5.Does the person you like know that you like them?
yerp

6.Last time you talked to your mom?
br jap td..call mak bgtau esok pagi br balik Melaka

7.Where are you right now?
bilik pak mat

8.If you HAD to kiss the last person you kissed, would you?
erm..next question pliss

9.Favorite gadget in the kitchen?
sudip :D (kategori gadjet ke?)

10.Favorite pie?
American Pie 1-5..haha

11.How is your hair?
sedang dlm pertumbuhan

12.Where's the last place you walked to?
sport unit..jumpa kak siti

13.Last time you had a sleepover?
ermm..lama sgt dh..lupa arr

15.What are you doing?
tunggu mmbr nak lepak minum

16.Have you been in a car accident?
yerp..awek cun langgar belakang keta aku kat Seremban :D

17.What is the last thing you said aloud?
oi pu***k~!! kat aizal..haha

18.Who's the 1st person on your missed calls list?
unknown number

19.What did the last text message you received say?
"owh.nak pi tgk hoki ye?"

20.Last time you went to the beach?
raya puasa lepas..lepak tgk kezen2 mandi laut

21.Story behind your friendster song?
tader letak lagu kat friendster rasanye

22.What's bothering you right now?
financial :D

DESCRIBE YOUR:
23.Wallet?
wild channel,coklat,dh 5 tahun guna,takde duit dlmnye

24.Eyes?
light brown..tak caya try laa tenung :p

25.Life?
full of joy n happiness..ngeh ngeh

26.Doing this weekend to come?
balik hometown..raya haji

27.Wearing?
t-shirt senam seni malaysia + jeans reject shop..simple sudey

28.Wanting?
ermm..tak larat nak list kan

29.Listening to?
Seruling Anak Gembala - 60's

30.What do you smell like?
ermm..caner nak describe bau perfume adidas ek?..camtuh laa bau aku skang

31.Do you sleep sideways, facing up or down?
mengiring ke kanan :D

32.Do you like seafood?
sotong goreng tepung & siakap black pepper~!!

34.Do you consider yourself a study freak?
aku jd freak kalo dgr perkataan study..haha

35.Do you speak another language other than English?
Bahasa Melayu..my feveret~!!

36.What did you do last night?
tgk futsal..balik lepak2 ngadap pc

37.What do you hate?
ikan bilis..hahaha

38.Orange or apple juice?
apple juice satu~!!

39.Who were the last people you went out to lunch with?
azad,adik

40.Last thing you ate?
nasi putih,sambal kentang,hotdog :D

nak pass tag nih pada:
azzad
aizal
adik
dan kepada sesiapa yg mengenali diri ini..haha..kalo rajin wat laa

Tatkala Kata-kata Tidak Terlafaz

ditelan mati mak, diluah mati bapak..tuh laa situasi yang aku lalui skang..susah nak describe apa makna pepatah tuh dgn apa yang jd buat masa nih..kerap jugak aku berbincang dgn beberapa kawan2 yang aku rasa boleh membantu..aku cuma perlukan satu jalan supaya tader pihak yang perlu terasa atau berkecil hati..aku yang mudah bersuara nih terkedu bila jadi mcm nih..harap2 ada kekuatan dalam diri nih utk aku leraikan semua yg tersimpul nih..haih

USM Open 2008

br semalam balik dr Penang..ada USM Open yg mmg tiap2 tahun kitorg tak miss..tp atas beberapa sbb yg tak mampu dielakkan..tahun nih tema laki n pompuan terpaksa men kategori open..kitorg gerak dr Cyber 27 Dis around 12 am..tatau apa yg buat aku penat sgt..trip tahun nih aku byk tido dlm bas..bangun sekali time stop kat R&R Tapah..then sedar2 dah masuk pulau..tahun nih kitorg lawan State Service Hockey Association dr Sri Lanka, Orborjor dr Thailand dan Chamang Flickers dr Pahang..walaupun kitorg kalah semua game tuh..tp takde laa kena belasah kan..hehe..team pompuan plak menang dgn MSS Selangor, kalah tipis dgn University of Western Australia dan tewas kepada PDRM..tp tahniah pada semua especially team pompuan..diorg tak down or give up walaupun kalo compre diorg ngan player Australia tuh..mcm diorg tuh "underneath pokok kelapak"..hehe..nice to spend time with all of u..dgn gelagat masing2 yg sengal..it's a fun trip..jgn lupa kita akan ke Pahang bulan Februari tahun depan..rehat2 dulu seminggu..nnt kita ada training lg k?

Cerita Tentang Seorang Teman Part 1.1

mcm yg aku janjikan..sambungan cerita seorang teman

fid: tak pasti nak caya ke tak
fid: ada sebarang bukti?
fid: :))
mat: hahaha
mat: 19hb ni dia dtg
mat: aku knalkan ek..
mat: :D
fid: dtg lain citer beb
fid: bukti tuh
fid: gambar2 takkan tader?
mat: 19 hb ni srung cncin
mat: bln 12 br bt mjlis skit2..
mat: skrg dia tgh final
mat: aku pn br start sem
mat: yg pnting parents da tau laa...
mat: tu je..
mat: mjlis tu juz adat
mat: kenal2 2,2 fmly..
fid: aduhai
fid: kenapa ek
fid: sukar nak mempercayai kata2 ko
fid: :))
fid: =))
fid: sebab ko selalu kelentong org kot
fid: cakap 10,11 takleh caya
mat: hahaha
mat: pergghhh
mat: ko igt aku jahat mcm tu ke??
mat: :))
mat: aku pn kdg2 xpcya
mat: yela
mat: kocik lg
mat: dah gtal nk btunang
mat: hahaha
fid: tgk
fid: ko pun tak caya diri sendiri
fid: aku lg laa tak caya ko
fid: hahaha
mat: hahahaha
mat: tp xpcya pn
mat: kena pcyalaa
mat: sbb aku pn da jmp mak n ayah dia
mat: dah kena intrview
mat: hahaha
fid: apa yg buat ko rasa nak bertunang?
mat: dah smpai msa kot..
mat: xbole dah nk main2
mat: kena fkir msa dpn
mat: da tau dah aku ni
mat: 21 pun...
mat: klu kawin,da ada ank 4 ko tau x
mat: :))
fid: hahaha
fid: aku 23 tak tau lagi bila
fid: target 27-28 tau?
mat: hahaha
mat: hotak ko...
mat: aku time tu da bole bt team hoki,main m'sian league ko tau x
mat: ko br nak kwin
mat: anak2 aku da main m'sia
fid: haha

penat plak copy paste..tp ada part paling best..save the best for the last kan..haha..nak rilek2 jap laa..nnt aku update lg pasal mmbr nih

Beliau

td lepas tgk hoki kat stadium pantai..kitorg jalan2 kat Mid Valley..dh takde arah tuju kitorg pun masuk laa MPH(bukan multipurpose hall tau..tp kedai buku tuh)..dlm MPH aku terpandang satu buku yg amat menarik perhatian aku..so stop jap n selak2..mmg best..cerita tentang beliau yg dibukukan dalam versi kartun..mmg menarik..dr beliau kecik smpi laa tamat perkhidmatannya..apa yg beliau dh wat..apa yg beliau dh majukan..apa kejayaan yg beliau dh capai..semua ada dlm buku tuh..smpikan gambar pintu gate MMU pun ada dilukis tau..ingat nak beli tp kewangan plak tak mengizinkan..takpe laa..insyaAllah nnt aku akan beli kalo dh mampu..hehe

...

minggu nih bukan satu minggu yang baik utk badan,hati,jiwa dan minda aku..dgn kesihatan yang kurang mengizinkan..dgn hati dan jiwa yg tak tenteram..ditambah lak ngan minda aku yg serabut..aku jd kepada aku yg dulu; panas baran..sebolehnya aku nak elak dr jd mcm dulu..sket nyer hal melenting mcm org gila..dh puas aku control tp lately nih jd gak..tp mana2 yg nampak, mana2 yg kena, percaya laa tuh br sket..btol kata org..sabar manusia nih ada limit..mcm mana sabar pun seseorang tuh..tiba satu masa dia akan hilang sabar gak..seriously aku bukan jenis yg suka marah org..kalo tanya Alvin aku nih caner..dia tau laa..time dia dh tiba satu langkah je lagi nak mengamuk..aku yg tenangkan dia.."sabar Alvin"..bila org nak marah2..aku yg ckp "rileks laa..benda kecik je"..tp kalo aku sendiri dah rasa gini..means ada laa benda yg dh over limit..aku mintak maap kalo ada yg kena ngan aku..tp aku bukan lepas membabi buta..korg pikir dulu silap korg k?

Cerita Tentang Seorang Teman Part 1

semalam aku berkesempatan berbicara dgn seorg member (mat..bukan nama sebenar)..walaupun selalu gak jumpa..tp jarang dapat borak panjang..dia bz ngan novel dia..hehe..so kat sini aku nak kongsi sket isi kandungan perbualan kitorg semalam melalui YM

fid: btol ke statement ko semalam?
mat: statement?
fid: aku nih bukan laa tanak caya
fid: tp ko tuh kurang dipercayai
fid: hahaha
mat: yg mn ni??
mat: byk sttement yg kluar
fid: "aku dh bertunang..dgn budak seremban"
mat: ooo
mat: hahaha
mat: btl laa
mat: cuti hari tu..
fid: ye ke?
mat: so dah xbole nk mggatal dah (nih yg dia pk dulu..ish2)
mat: :))
mat: ye..
fid: dgn awek ko yg sedia ada ke?
mat: awek?
mat: aku ada awek ke?
mat: dgn kwn lama aku
mat: kenal dia dr drjah 3 lg..
fid: ko biar btol
fid: takkan dgn kawan lama tetiba tunang
fid: takde angin takde ribut
fid: tetiba banjir
mat: hahahaa
mat: da lama kwn
mat: prents pn da kenal..
mat: so adv laa kenal lama ni
mat: da kenal inside outside..

haih..aku nih bukan tanak caya..cuma sahabat seorg nih..10 dia ckp, 11 takleh caya..yg blom ckp pun dah takleh caya..haha..nantikan sambungan nyer dlm entry akan dtg..aku akan merungkai persoalan tentang status beliau :p

Kejohanan Hoki "Dewan" UPSI 2008

lepas dr entry rezeki hari lahir..aku kurg lepak depan pc..so tak dapat laa nak update blog nih.. start 20 okt-23 okt..training hoki sbg persediaan utk ke kejohanan hoki "dewan" UPSI 2008..kali nih berbeza sket sbb hujan pun kitorg training..siang malam training..kalo tak kat court, masuk gym..ada beberapa player yg demam..so 24 okt lepas smyg jumaat kitorg semua gerak laa ke UPSI..dlm bas tido je..bgn2 dah masuk tol Tanjong Malim..lepas daftar semua..gi plak ke tempat penginapan..Hotel Bunga Raya..walaupun kat area Tanjong Malim,tp hotel nih jauh lg elok dr Hotel Golden City kat Penang..lepak2 jap..malam gi balik UPSI utk test court "dewan" diorg..haha..daftar je kat dewan..main open air..tak paham aku napa nama tournament dia kejohanan hoki "dewan" :p

team laki seri 0-0 dgn UTeM dan menang 3-0 dgn Politeknik Ungku Omar..then nak tentukan juara ngan naib juara kumpulan..sekali lg kitorg jumpa UTeM utk penalty..Alvin fes amik..ke kiri peginye (tak masuk)..2nd aku plak amik..ikut jejak langkah Alvin..arah yg sama gak (pun tak masuk)..so kitorg naib johan kumpulan..jumpa ngan UPSI next round..player diorg aku rasa paling muda 26..ada yg 30+ kot..caner leh masuk kategori IPT nih..haha..siap bini bawak anak2 dtg sokong..game tuh kitorg kalah 4-1..tp nice experience laa

team pompuan plak..seri 0-0 fes game..seri 1-1 2nd game dan menang 2-0 game ketiga..masuk quarter final..jumpa team kengkawan (IPTS) plak,UTP..kalah penalty 0-1..tp tahniah laa utk team pompuan..mmg nampak cara permainan diorg dh improve byk compare dr sebelum2 nih.. so 26 okt kitorg gerak balik ke MMU..ada yg terus balik umah..aku stay satu malam lg..27 okt aku gerak balik Melaka..lepas lunch ngan Satwin,Idang,Rina n Adik..kitorg gerak laa..Idang ngan Rina tumpang aku balik..amik adik aku dulu kat UPM

so hantar laa Rina kat Kuala Pilah..lepas hantar dia..gerak balik Melaka lalu Tampin..tp sampai kat Johol..enjin kereta tersenggut-senggut, then mati..aku pun park jap tepi jalan..panas kot enjin tuh..tambah air sket..pastuh try start balik..bila dh ok..sambung perjalanan..hantar Idang plak ke umah akak dia kat Pulau Sebang..aku decide nak balik umah lalu jalan lama..so masuk Gadek,lalu umah lama kat Hutan Percha..smpi kat Menggong..sekali lg keta aku wat hal..tersenggut-senggut,tp still leh jalan..dia jd bila masuk gear 3..so aku call abah bgtau..sambil tuh gerak slow2 ngan gear 2..nak dekat Machap Baru, abah sampai..so dia tunda je keta aku dr belakang..ptg tuh gi repair keta..kena laa RM50..pomen kata mmg ada part yg tunggu masa je nak break down..nasib dia nak jalan lagi smpi umah..next week start training lg..nak gi USM plak.. result pun dh kuar..nnt laa aku check :p

Rezeki Hari Lahir

Alhamdulillah..seminggu dah berlalu sejak tarikh lahir aku..sepanjang masa tuh tak dapat nak update sgt sbb bz ngan exam..so hari nih aku nak letak apa yg aku terima sempena besday aku..hehe

Kemeja Smart Master
Keychain Glow in the Dark
Jam Tangan Army-Tech
Sony Ericsson K530i
TK WX6.0 Hockey Stick
TK Hockey Stick Bag

thanx kepada semua yg memberi..insyaAllah aku try sedaya upaya utk membalasnye nnt..thanx a lot..nih laa besday yg paling byk hadiah aku dpt..hepi giler~!!

8 Oktober 2008

tibanya tarikh 8 Oktober 2008..bermakna genap laa umur aku 23 tahun..baru 23, muda lagi..hehe..terima kasih laa pada kawan2 yg ingat n wish for my besday..thanx a lot..nak listkan sorg2 mmg tak mampu..short term memory..hehe..apa pun mmg thanx a lot laa pada yg ingat..yg tak ingat takpe..maybe tekanan exam laa kot

haih..cakap pasal exam..8 Oktober 2008 nih gak start laa paper final aku..kol 9 pagi plak tuh..pagi2 besday memerah otak jawab paper..tak best nyer..huhu..lepas abes paper ajak mmbr2 kuar gi tgk movie..pikir nye pikir, last2 decide nak gi mines..alamanda mcm dh busan plak..hehe..gerak laa satu keta ke mines..smpi sana diorg nak cari atm dulu..pastuh gi makan kat kent tuck kee..abes makan naik ke TGV.. decide nak tgk Senario The Movie Episod 1..bukan apa..mengharapkan satu comeback laa dr senario yg makin kehabisan lawak diorg

sedikit review pasal movie tuh..masih ada lawak2 yg cam haram dan wat aku gelak giler2..tp yg outstanding dlm movie tuh is Lan Pet Pet..dia mmg byk giler lawak dan aku rasa dia laa yg menghidupkan movie tuh..Azlee ngan Wahid tuh bagi aku penambah perisa je..apa pun aku puas laa tgk citer tuh..sbb aku leh ketawa..hehe

kuar dr movie tuh..merayap laa pusing2 mines..tgk baju laa, tgk permainan budak2 laa..then ada yg gi pusat permainan video..aku lepak kat luar..then jumpa molie atau hafida molisa..budak course pertanian sekolah aku..sblm jumpa molie aku jumpa pidot..budak sekelas molie gak masa sekolah..aku panggil laa dia..dia toleh je tp wat muka pelik..sah pidot tak cam aku nih..haha..molie pun time jumpa agak terkejut atas "perubahan" aku..almaklum laa..makin "sihat" sejahtera :p

lepas tuh balik laa ke MMU..men cs jap ngan diorg..pastuh ngantuk, terlelap jap..bgn2 dah kol 1 pagi..gi Hassan jap ngan Alvin..nak balik singgah Roswell beli air ngan Mastika..tp tinggalkan Mastika tuh kat bilik Alvin..nnt2 laa baca..naik bilik lepak2 jap..then tido..mcm tuh laa aku celebrate besday aku..serba sederhana :p

Raya~!!

alhamdulillah..lepas sebulan berpuasa..akhirnya kita meraikan hari raya Aidilfitri..aku gerak balik dr Cyber pagi 27 Sept hari tuh..balik tuh terus laa ke rumah dulu..smpi umah tgk mak sedara aku ada..baru lepas bersalin..mak aku kata dia dah seminggu kat situ..comel je anak dia.. Nur Firzana Nadzirah nama dia..so aku pun kemas2 laa brg then rehat..

28 hb aku tak wat apa2 sgt..tolong2 mak kat dapur menjelang ptg..pastuh abah plak suh gi Bkt. Katil amik daun kelapa nak wat ketupat..alang2 dah kat Bkt. Katil tuh, gi bazar kat Duyong..pusing2 tatau nak beli apa..aku just beli air Kastira..tak pernah rasa, tuh yg beli tuh

29 hb lg laa aku busan..duk tgk tv, layankan adik aku..ptg gi bazar..kali nih gi bazar kat Peringgit plak..tgk2 tinggal ada laa dlm 15 - 20 kedai kat situ..huhu.. tp dh smpi kan..beli laa jugak apa yg ada..mak abah dah kirim awal2 dah apa yg diorg nak makan..tgk jam dh kol 6.30 ptg..berbuka kol 7.05 mlm..rush balik ke Selandar..alhamdulillah sempat gak smpi

30 Sept..aku balik ke kampung mak..Pantai Puteri, Tanjung Kling..smpi sana br byk keje nak wat..tolong mak wat rendang (tolong tgk je laa)..then bawak adik sepupu aku gi Klebang, carikan sampin raya utk diorg..kuar beli ais, beli bahan2 masak..tuh mmg tugas aku kat kampung..belah malam plak aku ngan abah balik ke Selandar semula..ada takbir rumah ke rumah..nasib laa kampung pantai ngan umah aku dalam 30 minit je..lepas abes takbir dlm kol 12.30 pagi..kitorg gerak balik ke kampung..smpi sana semua dah tido..pintu kunci plak..sementara nak tunggu org bukak..hujan + ribut melanda..malam tuh tido dalam kesejukan (kat kampung port aku atas sofa je..tmpt lain penuh)

1 Okt; Selamat Hari Raya~!!..bgn awal nih..gosok baju melayu ngan sampin..pastuh br nak mandi..beratur kat toilet amik giliran nak mandi..almaklum laa..umah atuk ada 2 je bilik mandi..anak dia ada 10 org..blom kira menantu2, cucu2 lagi kan..lepas je mandi terus aku siap2 berbaju raya..then aku salam mak abah, mintak maaf mintak ampun..then salam semua mak2 bapak2 sedara aku..pastuh br jumpa atuk utk mintak maaf..hidangan plak dh ada atas meja..apa lg, makan laa apa yg ada..lepas makan gi umah jiran2 atuk merangkap sedara2 jugak..abes jalan rumah ke rumah baru gi masjid utk semayang raya..lepas smyg br gi umah sedara yg jauh2..bila aku dh ada..mg aku laa jd driver

2-3 Okt; takde wat apa sgt..sekadar gi open house ngan abah..duk baring baca buku kat umah atuk..tuh je..3hb belah malam tuh aku gerak balik ke umah sendiri

4 Okt; pagi tuh Satwin call aku..dia ngan Alvin nak dtg raya..so mintak direction..aku tanak bagi direction sbb aku tau kompem diorg akan sesat..so aku suh diorg tunggu kat tol Ayer Keroh, aku dtg amik..smpi umah, aku hidangkan utk diorg lontong (ketupat + kuah lodeh + sambal)..lepas tuh borak2 laa..lepas je diorg balik sedara aku smpi..layan laa diorg plak..malam aku gerak balik Cyber..hantar adik aku ke UPM dulu

5 Okt; separuh mood raya, separuh mood exam..arghh..gud luck pada semua mmbr2 MMU..jawab exam leklok..pas exam sambung raya k?

26 Ramadhan; Sahur Yang Hampeh

pagi tadi last laa nak sahur ramai..so geng2 hoki plan nak makan port best sket..aku mencadangkan D'Limau Nipis..tp ada yg kata mahal sana..then ada yg suggest gi Village View..aku ada pengalaman tak best kat sana..cashier dia kuang ajar..pelayan dia muka ketat giler..makanan sana lagi mahal kot dr D'Limau Nipis..tp utk memenuhi kehendak member2..aku turutkan jugak laa

so kol 3.45 gerak laa dr MMU..merentas Putrajaya, Serdang sebelum tiba ke destinasi..tak dinafikan..pemandangan kat Village View mmg cantik..hingga mampu menipu pelanggan2 yg hadir ke sana..so kitorg pun order laa makanan masing..ada yg order tom yam laa,telur bungkus laa..masak merah campur laa..ikut selera masing2..dgn harapan berpuas hati sbb kedai cam gempak

tp segala harapan tuh cam luluh tiba2..nasi putih yg dihantar mungkin sekadar sesuap dua..telur bungkus yg bernilai RM5 lg kecik dr tapak tangan..apa benda nih?..so Alvin order laa nasi tambah.."nasi habis laa bang"..wat the heck..kalo abes leh tak bgtau masa smpi td?..bukan wat customer mcm nih..nasi tinggal sket..so bahagi2 kepada berapa org yg ada..bangang apa kedai camnih..aku dh agak akan jadi..arghh..napa tak gi D'Limau Nipis..so nak tanak makan je laa..nak sedapkan hati kitorg..diorg bagi laa fries satu..free katanye

tiba time nak bayar plak..dia terus mintak RM85.90..total semua..takleh bayar asing2..so aku laa yg tukang kirakan utk sorg2..aku dh tolak semua satu2..hingga last sekali..lepas bayar yg aku nyer sendiri..still ada RM4.10 lagi..then dia kata telur bungkus ada 4 td..aku tgk kat meja makan ada 3..tp sbbkan malas nak ckp apa..bayar gak laa..walaupun tak ikhlas..kalo gini laa cara korg berniaga..mmg aku doakan laa tak kekal lama bisnes ko

hati dah panas ngan kejadian td..balik singgah Petronas beli Lipton Green Tea..baru sejuk sket badan..then rasa cam nak membunuh org je..terus suh Azad on Counter Strike 1.6 bila smpi bilik nnt..smpi je MMU takde tunggu2, takde singgah bilik diorg lagi..terus naik bilik, on CS..perang~!!!..as usual..my playing style is lone ranger..gi masuk sarang musuh sorg2..haha

hari nih ramai dah balik..haih..sebulan lepak ngan korg..sahur sama, berbuka sama, gi bazar sama..thanx laa pada yg sudi lepak ngan aku..harap2 lepas nih kita leh kekal lepak mcm nih..lepas training hoki kita leh gi dinner kat D'Limau Nipis ramai2..hehe..so sempena Aidilfitri yang bakal menjelang nih..10 jari aku susun memohon maaf dari hujung rambut(botak je) hingga ke hujung kaki saiz 10 nih..segala terkasar bahasa, gurauan dan tindakan yang terlampau harap dimaafkan..aku tau aku selalu kenakan org..tp tuh semua sekadar gurauan je..hinggakan statement dr Rina.."dalam ramai2 nih..takde org kenakan Fid..tp dia asyik kenakan org lain je"..Alvin plak yang menyahut.."Alvin ada je kenakan Fid"..hahaha....what? ulang balik Alvin?.. pastuh br dia sambung ayat.."tapi tak pernah jadi"..haha

Selamat Hari Raya Aidilfitri..Maaf Zahir dan Batin..kepada yang memandu pulang..bawak keta leklok..doakan keselamatan bersama..aku balik Cyber 4 or 5 hari raya..so kalo nak jemput dtg raya bgtau laa ye?..hehe..semoga bertemu lagi

my birthday wish list

Barcelona Home Shirt 2008/09

Barcelona Line Up Jacket

Barcelona Tiempo Replica Backpack
Barcelona FC Gents Chronograph Bracelet Watch
ini sekadar wish list je..kalo dapat alhamdulillah..hehe..tgh duk kumpul laa nih nak beli satu2

Card Ranking

nih ranking kad dlm game Cho Tai Ti yang kitorg selalu main..kalo salah tolong tunjukkan

paling rendah - STRAIGHT

tinggi skit dr straight - FLUSH
then datang plak STRAIGHT FLUSH
yang leh tewaskan straight flush - FULL HOUSE
next is 4 OF A KIND @ POKER

and finally - ROYAL FLUSH

ada yang kata straight flush lg tinggi dr poker..ada yang kata tak..so ikut korg laa nak men caner :D

18 Ramadhan; Momok

korang tau apa tuh momok?..masa kecik2 mesti mak pernah takutkan.."haa..pegi laa dapur sorg2..ada momok"..dalam masyarakat Melayu..momok adalah sinonim dengan hantu atau jembalang atau lembaga atau entiti paranormal(bak kata Seekers)..di kalangan kanak2..momok adalah benda yang ditakuti..takut kena sorok dgn momok kalo main waktu Maghrib..haha..tp momok juga adalah satu gelaran yang diberikan kepada orang yang kalah dalam permainan Cho Tai Ti(pakau)

tuh intro je..nih baru cerita sebenar..pagi td gi laa sahur kat Seri Kembangan..hari nih aku lapar yang amat..so sampai Port Aroma aku order nasi putih,telur bungkus dan ayam masak pedas(yang masak ayam tuh tukang masak kat kedai)..kad ada bawak..tp bila nak men je makanan smpi..so makan laa dulu kan..bak kata pepatah..rezeki jgn ditolak..nnt jatuh ke lantai

selesai makan ingat nak men kad..tp tgh syok plak tgk match Man Utd vs Villareal (UEFA Champions League)..smpi laa game abes..gerak balik ke MMU..smpi bilik mcm tanak tido lg..so ajak Chap,Azad ngan Alvin men kad..syarat saper kalah 5 kali dpt laa title momok..setelah beberapa round..berikut adalah keputusan perlawanan: Alvin - 5 kali kalah,Azad - 3 kali kalah, Chap - 1 kali kalah dan aku - tak kalah..haha..maka Alvin pun dgn berbesar hati menerima gelaran momok tersebut

then lepak2 plak men gitar..layan beberapa lagu ngan Alvin..Chap dah naik katil..Azad men Need for Speed Underground 2..pastuh Alvin ajak Azad race LAN..tgk laa diorg race..aku plak ajak Azad men..aku kalah laa men drift..Alvin bagi satu statement.."kalo mcm nih..aku pun boleh kalahkan Fid"..so aku mintak izin ngan Azad nak guna laptop dia..nak race laa ngan Alvin..berikut adalah keputusan perlumbaan: Drift - Alvin KALAH, Street X - Alvin KALAH, Underground League - Alvin KALAH, Circuit - Alvin KALAH..hahaha..ayat dia lepas tuh.."biasa laa..yg tua bagi yang muda menang..bagi peluang"..TERIMA KASIH Alvin sbb "bagi" peluang setiap kali race..hahaha

mmg hari nih hari kekalahan Alvin kot..hahaha

17 Ramadhan; Ubah Selera

hari nih tetiba rasa nak ubah selera..teringat kedai D'Limau Nipis kat Bangi..so sajer bagi cadangan kat diorg..nak sahur sana..tgk2 diorg on je..tp aku plak tak kompem bukak ke tak untuk sahur..call laa member kat Uniten tanya..dia kata bukak sbb dia pernah sahur sana..dh gitu,aku ckp jadi je laa ngan mmbr2 aku

tp ntah mcm mana terbaca satu forum nih..tajuk entry dia "aku nak banned d'limau nipis"..so aku jenguk2 laa forum tuh..nak tgk apa yg buat tajuk dia rupa gitu..dlm tuh ada laa yg kata mahal,masak tak sedap,servis lambat dan mcm2 lagi laa..aku dh mula nak tukar fikiran..so turun bilik Alvin ckp pasal tuh..then dia tanya nak gi mana plak..aku bagi cadangan nak gi Yankies Hut..tiba masanye kitorg pun gerak laa ke Yankies Hut(kat Bangi gak)..tgk2 tutup plak..dkt ngan Yankies Hut ada kedai Village View tp aku tak suka gi sana..pelayan dia kerek2 dan kuang ajar.. so berbalik ke plan awal..gi laa D'Limau Nipis

aku order laa Nasi Goreng Limau Nipis n Air Limau Nipis..sementara tunggu makanan kitorg pun men laa card sambil tgk bola kat layar putih kedai tuh..smpi je makanan terus makan..pastuh aku ckp kat Alvin.."apasal org2 kat forum tuh kata tak sedap?..aku makan elok je nih"..maybe org tuh dengki kot..sajer nak tutup punca rezeki org..ish ish

Dilema + Stress

pagi nih sungguh tak best..rasa nak jerit je kuat2..tp nnt ramai2 budak hostel yg sedang lena beradu pukul aku plak..huhu..sbnrnya skrg nih hati aku rasa cam nak balik Melaka je..nak jumpa mak abah..adik aku lg..nak berbuka ngan diorg..aku tak pernah plak rasa camnih..rasa yg btol2 mengajak aku pulang ke Melaka..mmg dh 80% dr hati nih nak balik..tinggal 20% je lg yg pikirkan duit minyak etc..tp yg 20% nih yg lagi logik dan boleh diambil kira..haih ntah laa..tgk laa menjelang tghr nnt apa keputusan aku

14 Ramadhan; Malas

sahur td HB2 tak bukak plak..so nak tanak gi laa sahur kat Port Aroma..ramai yg tader sbb balik kampung..smpi je kat Port Aroma..tak tunggu keta satu lg smpi..terus je order..dh lapar nih..aku order nasi goreng Thai..then bila Alvin n Izzah smpi..diorg plak order

makanan sampai kitorg pun makan laa..sambil2 tuh tgk match Sevilla lwn Sporting(bukan Sporting Lisbon) utk Spanish La Liga..then ntah mcm mana terkeluar dr mulut Alvin pasal the Dark Knight..dia kata sbb dia gelap..so leh digelar the Dark Knight..dan dgn selambe nye aku pun kata "the Dark Knight ke the Duck Knight?"..pastuh gelak ramai2..Rina leh plak tambah.."leh jadi maskot ice hockey-the Mighty Duck"..lagi laa gelak..haha..Azad tambah lagi.."ke Dedak Knight?"..lol

adakah ini yg dimaksudkan oleh Alvin?

then balik bilik men card 3 org je..hari nih luck mula menampakkan diri..yg paling byk kalah adalah Azad..diulangi Azad a.k.a Pak Mat..tgh2 men Alvin tanya aku satu soalan.."Fid,kalo jantung aku kat sini apa ko buat?(sambil menggerakkan otot lengan dia..konon mcm denyutan jantung laa)"..dgn spontan aku menjawab "tikam"..then dia kata dia dh agak dah..just nak test je..tp setiap jawapan aku ada penjelasan logik.."aku tikam kalo jantung ko kat situ..sbb ko bukan manusia tp alien..intruder"..haha..dia still tak puas hati..katanye napa nak tikam,bukan dia wat apa pun kalo dia alien..tp kita tatau kan apa akan jadi..lebih baik mencegah dr menunggu..haha

then dia tunjuk plak kaki dia yg injured time futsal..ada bengkak kat kaki dia..soalan dia berbunyi "agak2 apa nih ek?(sambil menunjukkan bengkak yg tak hilang2)"..sekali lg dgn selamber aku menjawab "ketumbuhan"..hahaha..dan still aku ada penjelasan utk jawapan tuh.. kalo dah tau bengkak tak surut,sakit..gi laa hospital suh doktor check..jgn wat2 cam tak sakit.. haha

pastuh balik bilik nak tido..diorg ajak men cs jap..men laa jap..then tido dgn lenanya..ptg tak turun buka..malas n economoney..aku berbuka sekadar air kacang soya yg kotak besar tuh..abes sekotak aku minum..then br turun lepak bilik Azad..esok2 harap lg ok dr hari nih..still rasa nak sgt balik Melaka..huhu

13 Ramadhan; Tak Balik Melaka

13 Ramadhan..sahur kat bawah je..lepas amik makanan semua..aku teringatkan playing card tak beli lg..letak nasi kat meja..aku gerak laa ke keta..gi Roswell jap beli satu..then balik MMU sahur..lepas sahur start men kad..ntah apa nasib,mungkin sbb aku yg beli n aku yg shuffle kad tuh..suwey dia melekat lg kot..aku je asyik kalah time tuh..haih

then balik bilik lepas subuh..tido..bgn dh tghr..hati nih rasa nak balik Melaka..tp sbb kan financial tak berapa nak stabil kan..aku simpan je laa hasrat tuh..then Mamu tanya aku.."kak Rin ajak buka kat Alamanda,join?"..aku pun terus on je..lama gak tak lepak ngan diorg..so aku bgtau laa Alvin yg aku berbuka kat luar dgn geng2 PLM

lepas siap2 mandi semua..kol 6 aku turun dr bilik..Naufal,kak Rin,Ayunk dh tunggu kat bawah..then Mamu msg suh gerak dulu..dia ngan Zaim gerak kemudian..so naik keta naufal..kitorg pun gi laa Alamanda..rupanya diorg dh booking meja kat Johnny's(steambot)..aku pun tak pernah masuk kedai tuh..perut melayu laa katakan..nak cari nasi je..so lepas duduk2,amik order..time tuh br kol 6.45 kot..bila smpi je apa yg diorder..start laa sesi merendam bahan2 dlm sup yg sedang mendidih
juadah berbuka kat Johnny's Alamanda

org azan kitorg pun start makan..Zaim tanpa baca doa buka puasa..terus je baca doa makan..haha..agak laa kalo lapar pun..berlaku laa sesi menangguk di sup yg keruh..cari apa yg dh dilebur dlm periuk td..Alhamdulillah kenyang rasa mkn mcm tuh..tp tak puas sbnrnya sbb tak dpt nasi..then lepas makan ada laa sket sesi bergambar..pastuh Mamu ngan Zaim nak balik tgk Man Utd lawan Liverpool(Man Utd kalah 1-2 kepada Liverpool)..yg lain kata nak karok..so ikut je laa

tak mengendahkan abg johnny's yg tolong amik gambar

abes karok kitorg gerak balik MMU..letih dan ngantuk nyer pasal..aku terus lelap kat katil atas katil Azad(katil double decker)..thanx kak Rin sbb belanja karok..mmg nak tunggu time je nak lepaskan tekanan tuh..hehe..insyaAllah ada masa kita lepak lg

Kisah Member dan Sudip Nasinye

12 Ramadhan..malam tuh hujan disertai ribut bertandang ke bumi Cyber..suasana sunyi dan dingin memberikan satu rasa yg kurang menyenangkan(ngantuk)..jam 3.30 pagi..SLK merah bergerak laju membelah keheningan pagi(ayat mcm karangan form 5 dulu)..haha..menuju ke sebuah destinasi(Port Aroma) sekadar utk mencari sesuap nasi..buat mengisi perut dan mengerjakan amalan sunat Ramadhan iaitu bersahur

time on the way Satwin call tanya pasal Idang..lepas dh ckp2..aku teringat tak beli lg playing card(org kita panggil pakau)..so aku ckp ngan Satwin suh Alvin singgah Roswell beli..tp smpi kat Port Aroma aku tak nampak langsung kelibat playing card tuh..tanya Alvin dia salahkan aku sbb tak singgah..aku ckp laa dh terlepas,tu pesan kat Satwin suh singgah Roswell..rupanya Satwin salah dgr..dia dgr aku kata "Idang kat hostel"..hahaha..jauh siot bunyinye Roswell ngan hostel..tp nasib baik ada bawak UNO

Alvin plak open satu story..dia bg satu situasi time dalam keta dia ketika on the way td.."caner org tgk anak bulan kalo time tuh hujan?"..then Satwin jawab dgn yakin dan bersahajanye.."diorg guna mikroskop laa"..mmg gelak laa kan dgr citer gitu..then masing2 order laa makanan..sambil tunggu tuh mcm biasa men UNO dulu seround..then bila makanan sampai..tiba2 satu meja gelak besar..sekali ngan akak yg hantar makanan tuh n org2 kat dapur kedai pun gelak..nak tau napa?..sbb org lain semua dpt nasi putih ditemani oleh sudu + garpu..tp Alvin dpt nasi putih beserta sudip nasi + garpu..hahaha..napa tiap kali jd benda camni..jadi kat Alvin?..mmg laa dia kuat makan..tp akak tuh pun agak2 laa nak perli kan?..hahaha

then Azad plak kena ngan akak kedai tuh..akak tuh cakap ngan dia "telur bungkus ikat tepi?".. haha..Azad reply "letak straw"..kitorg pun gelak laa..akak kedai tuh pun dh pandai wat lawak ngan kitorg..dah muka nih je dtg kedai dia sahur..haha

walaupun byk yg jd time sahur tuh..still kisah member dan sudip nasinye adalah yg paling lawak..lupa plak nak amik gambar :D

Sedikit Lega

td gi repair keta..Alvin ngan Satwin tolong tolak utk start keta tuh..bila dh leh start kitorg gerak ke Dengkil..tokey kedai tuh check2..dia kata bateri dh out..tgk pun dah 2 tahun lebih jangka hayat bateri tuh..so aku pun tukar laa bateri baru..berbekalkan duit yg abah bank in..nasib baik cukup n takde kerosakan lain..dan sekarang SLK kembali beraksi di jalan raya..hehe

Kata Pepatah

org tua2 selalu berpesan..bak kata pepatah..terlajak perahu boleh diundur..terlajak kata..haih..tuh laa yg terjadi time berbuka td.."abg ngan adik menyusahkan ajer"..kata2 dr seorang mmbr aku sendiri..adik tuh rin..dan sbb aku panggil dia adik..budak2 nih ckp aku abg dia..tp ntah laa..kat sini aku mintak maaf kalo byk menyusahkan sape2..i'll try my best not to burden anyone anymore..thanx selama nih tolong aku apa2..terima kasih byk2

R.I.N.D.U

8 Ramadhan membawa satu kelainan pada aku..sahur mcm biasa..men UNO lepas makan..adik kenakan Alvin 2 kali.."lepas org sape jalan?"..soalan dia sebelum bertindak..bila tau next turn is Alvin..dia letak kad +4..haha

pagi tuh kol 9 aku ada lab..so tak tido lepas sahur..kol 9 br aku kuar dr bilik..gi keta bajet nak gi FOE naik keta..tp keta plak takleh start..dgn pasrah nye aku menapak ke FOE..pom pam pom pam..pasang itu ini..lukis graf,amik reading..kol 11 dh siap evaluation..so gerak balik bilik

lepak2 jap..lepas Zohor tido sbb ptg tader kelas..bgn2 dh kol 4.30 ptg..aku pun gi mandi then duk balik ngadap pc..aku ym Alvin ckp tak turun makan..dia ajak gak turun tp aku tak rasa nak turun..sori bro..then nak dekat waktu berbuka Izzah plak sms..suh turun makan..tp sekali lagi aku tolak elok2..sori Izzah..aku buat milo utk berbuka..lepas berbuka aku duk layan movie..then dpt forward msg kata training still on

abes movie aku rasa cam nak tgk2 gambar lama..bukak laa segala folder pics yg ada kat pc aku.. tgk gambar masa dulu,gambar events..tetiba masa tgh scroll next picture..mata aku terpaku pada satu gambar..serentak air mata aku bergenang..kat skrin monitor terpampang gambar arwah Tok Din..orang yg paling aku syg seumur hidup aku..tetiba aku rasa nak balik ke zaman dulu..aku RINDU pada arwah atuk

then mcm biasa aku luahkan segala rasa dalam sebuah puisi..mungkin tak seindah puisi lain..tp puisi tuh diiringi air mata kerinduan..dr seorang cucu kepada datuknya..mmg sepanjang aku taip puisi tuh aku menangis..aku admit,setakat nih tiap kali teringat kat arwah..aku pasti akan menangis..tgk jam dh kol 9.30 mlm..Asri dah balik time aku tgh wat puisi tuh..aku pun gi laa toilet utk mandi..tgk kat cermin mata aku merah giler..nasib baik training dlm gelap..haha

lepas mandi aku turun bilik Alvin..mata still merah lg nih..aisey,tak dpt laa nak cover..either turun org tau or tak turun and aku busan..tuh je..tp aku pilih utk turun gak..pastuh gerak laa gi training yg tak berapa heavy sgt..byk lepak borak2 je..thanx pada geng2 hoki..at least aku gelak gak time kat court td..balik training aku terus terlelap..mungkin sbb td mata dh letih kot

atuk,Al-fatihah Along sedekahkan pada atuk..moga atuk tenang dan aman bersemadi di sana.. Along tetap rindukan atuk walaupun dh 12 tahun atuk pergi..segala kasih sayang dan bimbingan atuk akan tetap Along kenang sampai bila2 :)

Dalam Kenangan

Masih segar dalam ingatan
Senyummu,tawamu,gurau sendamu
Menjadi penawar di kala aku kesedihan
Menjadi melodi yang menenangkan kalbu

Waktu itu aku ibarat minyak yang penuh
Ditatang cermat tanpa rasa bosan dan jenuh
Kasih sayang yang dicurah tiada batasan
Membimbing aku dengan pedoman

Namun
Tatakala hati kecil ini masih ketandusan
Tatkala tubuh kecil ini perlukan belaian
Kau telah pergi buat selamanya
Meninggalkan aku terkapai-kapai sendirian
Tiada tempat berpaut
Tiada tempat mengadu

Dan hari ini
Biarpun 12 tahun telah berlalu
Aku masih merinduimu
Aku masih terkenang senyum tawamu
Kini ku hanya mampu berdoa
Agar dikau sentiasa tenang dan aman di sana


Hj. Nordin bin Abu Hassan (1932-1996)

Dugaan Ramadhan

erm..akhirnya aku post gak pasal nih..br seminggu puasa aku dh hadap byk problem sbnrnya..tp aku sorok dr member2..wat cam tader apa..tp bila jd perkara ketiga hari nih..aku jd bengang..and nak luahkan semuanya..bukan nak mintak simpati..tp just nak berkongsi cerita je

fes sekali aku diuji dgn masalah kewangan..hari nih br 8 Sept tp duit aku utk bulan nih dh abes.. sebabnya?..masa abah masukkan duit on 25 Ogos, aku dah bayar duit etiqa,bil tepon sket,balik Melaka(minyak + tol)..then balik semula ke Cyber(minyak)..bulan2 aku dpt takde laa byk sgt.. sekarang pada tarikh 8 Sept bersamaan 8 Ramadhan..dlm akaun aku just ada RM10.82, dlm poket ada RM0.50 dan dalam dashboard keta ada RM0.40..dan aku ada 17 hari lagi menjelang 25 Sept utk tunggu abah masukkan balik duit..haih

yg keduanya plak..aku diuji ngan demam,selsema,batuk di minggu awal puasa nih..sehinggakan hari sabtu hari tuh..aku just larat berbuka milo je..lepas tuh selubung balik..tp alhamdulillah,demam dah kurang,batuk dh tader..yg tinggal skang just selsema je..harap2 leh laa baik dgn segera

dan yg ketiga..yg br je jadi pagi td masa aku nak gi lab..keta SLK kesayangan aku tuh..yg ada parking kat sebelah parking fellow hb2 tuh..takleh nak start..kalo kata bateri kong..at least ada laa gak bunyi sket.."ktak ktak"..tp takleh start..tuh aku paham..nih haram takde bunyi apa..senyap abes ..haih laa keta..apasal time2 nih jugak ko nak meragam..dh laa aku tgh tak sihat,tgh kering lg tuh..huhu..pasnih nak duk bilik diam2..tanak gi mana2..ko jaga ko keta..kalo ptg nih ko tanak start jugak..mmg aku tukar ko dgn Viva..tinggal laa ko duk kat garaj tuh nnt.. keh keh keh (gelak jahat)

moga aku dapat bersabar nak hadap semua nih..huhu

Tabiat Baru; 7 Ramadhan

skang nih rajin plak aku update blog..dh jd satu tabiat..habis satu hari aku akan post satu entry.. so 7 Ramadhan..mcm biasa dimulakan dengan sahur..kol 3.30 pg kitorg dh gerak dr MMU..kuar awal sbb nak sahur kat Port Aroma..tanak terjadi lagi kes mcm 4 Ramadhan hari tuh..bezanya hari nih..aku ada bawak kad UNO gi sahur

smpi sana..semua pun order la makanan masing2..aku,Idang order nasi putih + telur bungkus..adik order nasi putih + tomyam pedas gile..Satwin makan nasi putih + ayam sweet sour..Azad order nasi putih + telur bistik dan Alvin order nasi putih + telur bistik + nasi goreng pattaya(nak bgtau apa yg Alvin makan je sebenarnya..haha)..lepas je selesai order makanan..aku pun open laa kad UNO..men sementara nak tunggu makanan smpi..kitorg bajet order akan lambat smpi mcm hari tuh..so start laa maen..men UNO laa katakan..keje nak pedajal mmbr je..dr tinggal satu kad leh dpt +4 x 3 keping or +2 x 6 keping

tgh2 men makanan pun smpi..so yg dh abes cekik dulu..yg tak abes lg still continue smpi abes game tuh..bila dh abes men br start makan..bila semua dh abes(adik last sekali sbb tomyam dia pedas giler)..kitorg alihkan pinggan2 dan benda2 yg tak diperlukan ke meja lain..so start lagi satu round UNO..rasanye time tuh br kol 4.30 kot..men punya men..gelak2 lepas pedajal mmbr..game pun abes..jam dh kol 5.20 pg..lama gak round tuh..so lepas bayar kitorg balik MMU..aku naik bilik..tak lepak kat bilik Azad sbb dh ngantuk

masuk bilik..lepak2 jap,check itu ini kat pc..lepas subuh naik katil terus lelap..tghr aku bgn jap..hadap pc lagi..tatau nak wat apa..baring laa balik sambil on mp3 player aku..tau2 dh lelap balik..terjaga org azan Asar..aku buzz ym Alvin nak tanya buka kat ne..tp tak reply..Azad punya status plak "out..esemen"..so aku mandi,siap2 terus turun bilik Alvin..bukak je pintu tgk Alvin tgh membuta..aku kejut laa dia suh mandi..dh kol 5..kata nak gi bazar..lepas Alvin bgn..gi bilik Satwin plak..nih lg sorg..pun sama gak..tgh membuta..aku suh dia gi mandi gak

ptg tuh adik join kitorg gi bazar..smpi je sana dia kuarkan list..haha..kawan2 dia kirim makanan.. so cari laa dulu apa yg kawan2 dia order..karipap dh jumpa, popia basah dah jumpa..tp ada satu lg yg tak jumpa..bukan sbb takde tapi tatau kuih tuh..mmbr dia kata kuih kemboja..rupa kuih tuh, mcm bunga then ada bijan atas tuh..yg aku tau kuih rupa gitu kuih bakar je..so tunjuk laa kat adik..dia kata "haa yang nih"..kalo dia dh kata ye tuh, ye laa kot

selesai beli aku pun gerak gi keta..yg lain tak abes pusing lg..tetiba perut plak memulas..kat area bazar tader toilet..aku pun cari laa toilet..nampak bangunan MeCD kat sebelah tapak bazar..bajet nak mintak ngan guard nak tumpang toilet..tgk pintu kunci..try plak bangunan JPN sebelahnye..pun kunci gak..sebelah JPN tapak binaan, so aku terus gi bangunan sebelahnye.. Auditorium Cempaka Sari..org tgh shooting plak,takleh lalu..bangunan sebelah tuh br aku dpt jumpa toilet..lepas dah lega..balik ke keta,tunggu yg lain then terus gerak balik MMU

berbuka kat food court hb2 je..lepas berbuka kitorg men lagi UNO seround then baru naik atas.. so bukan blog je tabiat baru aku skang..tp men UNO pun..hehe

Demam Semakin Teruk; 6 Ramadhan

aku terjaga dari tido kol 2 pagi..bdn mula rasa panas..tp aku gagahkan jugak..bangun ngadap pc..tgk ada msg ym dr beberapa org..aku lepak2 jap then gi toilet cuci2 muka, gosok gigi..pastuh turun bilik Azad..lepak sementara nak tunggu kol 4..pagi tuh sahur kat hb2 je..so takpe kalo lewat2 sket..Chap pun ada kat bilik Azad tgh membuta..pagi tuh dia nak hantar Huda gi airport..tuh yang lepak hostel

so turun laa sahur mcm biasa..duk makan2 sambil borak2..tak lama pun..then naik bilik men UNO..lepas Azad ngan Satwin tido..aku ngan Alvin duk layan Japanese Game Show: Pie Hell.. lawak nyer mmg cam gampang..non-stop aku ngan Alvin gelak..smpi nak dekat kol 9 pg kot..br aku naik bilik utk tido..hari Sabtu kan..bukan ada kelas pun..tghr aku bgn, kepala rasa berat sgt2..so aku decide utk sambung tido sket lg..tp bila aku bgn lagi..mmg sah aku dh demam..tak bestnye demam time puasa

aku bgn msg kat Alvin ngan Azad..bgtau diorg aku tak turun berbuka..tak larat btol..gi pantry wat milo ngan megi..tp bila azan aku minum milo je..tak lalu nak makan megi tuh..pastuh tido lagi..berselubung habis ngan sleeping bag aku..bantal smpi 3 aku peluk.. badan panas dr dlm tp luar sejuk yg amat kena angin kipas..harap2 demam aku kurang lepas bgn tido nnt..nyte~!!

5 Ramadhan

5 ramadhan..sahur tuh ngan geng2 biasa..gerak gi McD kar Seri Kembangan..layankan si adik nak mkn eskrim McD..so smpi sana beratur laa nak order..nih yg tak berapa gemar makan kat fast food nih..dia guna sistem bayar duit TERLEBIH DAHULU..br leh duk makan..haha..aku order Spicy Chicken McDeluxe je..then kitorg pun makan laa..sambil tuh adik cuba meneka sapa yg paling jahat dalam geng2 kitorg..teka punya teka..still alvin gak dpt ranking first..walaupun sbnrnya ada ORANG lain yang lagi layak..haha..(hari tuh dia pura2 jd baik)

sambil2 tuh dpt laa story pasal Azad nih masa kat MMU Melaka caner..dari sumber yg boleh dipercayai..rupanya Azad masa kat Melaka baik sgt..tp kat sini pun dia 'baik' gak..pastuh ckp ngan pompuan pun segan2,cover2..haha..pelik plak aku dengar benda tuh..

ptg tuh aku gi bazar..selsema aku makin teruk plak..jumpa mmbr lama yg dh lama tak jumpa.. then round2 laa bazar..beli itu ini..suddenly Alvin call.."Fid ko kat mana?"..aku ckp laa aku kat bazar.."kunci keta aku tertinggal dlm keta laa Fid"..pastuh aku pun gelak..hahaha..aku suh dia beli makanan dulu..then br pikir apa nak wat..aku hantar brg2 ke keta..then tunggu Alvin yg kuar ngan Nora Danish tuh kat kedai pakcik Sirah a.k.a Laksa~!!!

then sekali lagi Alvin call..so aku bgtau laa dia aku kat mana.."aku dh settle beli nih..skang ko nak aku wat apa?..pecahkan tingkap keta ko?"..haha..dia kata ada spare key kat bilik..tp tatau letak kat ner..leh tahan gak laa dia nih kan..pastuh dia pun smpi kat tmpt aku berdiri..aku knalkan member aku kat dia..then start laa gelakkan Alvin yg makin lama makin hilang arah..haha

tak lama lepas tuh Azad pun smpi ngan rombongan dia plak..dia plak sambung gelakkan Alvin..pastuh dia call Rina..sbb Add ada ngan Rina..Alvin plak merajuk ngan Add..dia nak 'add' Add kat ym tp kena decline..haha..bila Rina ngan Add sampai bersama dua lagi kawan dia..Alvin pusing tempat lain pura2 merajuk..buruk giler org tua merajuk..haha..dapat lak berita Nora Danish n the geng yg dtg ngan Alvin td..balik ngan org lain..sbb takut lambat nak tunggu kunci keta Alvin kuar sendiri dr dlm keta..haha

at last kitorg decide..balik MMU dulu..berbuka,cari kunci keta then baru gi Putrajaya balik.. Alvin balik naik keta aku..so lepas berbuka dia ajak gi amik keta..tapi aku nak men UNO dulu seround yg pastinya lama..haha..abes je men UNO aku naik katil Azad..nak tido..tp sbnrnya tak pun..saje je nak nyakitkan hati Alvin..tp at last bawak jugak dia ke Putrajaya..nasib ada lg keta dia kat situ..pastuh balik semula ke MMU dan aku pun rehatkan mata jap

4 Ramadhan

utk 4 Ramadhan nih..aku wat single post sbb byk btol yg jadi hari nih..mula dari sahur..pagi td kuar ramai sket..8 org semuanye..aku,Azzad,Alvin,Satwin,Mimie,Izzah, Idang ngan Rin..mcm biasa gi makan kat Port Aroma lagi..masa nak gerak gi sana..Alvin,Satwin ngan Rin satu keta..laju je diorg gerak..tinggal laa yg lain naik SLK aku yg kecik nih..Azzad call Satwin suh Alvin tunggu nak pindah sorg ke keta dia..kitorg pun kuar..nak dekat ngan Street Mall..nampak keta Alvin patah balik ke arah MMU..aku pikir apasal diorg tak tunggu je tepi jalan :p lepas Idang pindah masuk keta Alvin..baru kitorg terus ke Port Aroma

smpi kat Port Aroma..kitorg pun order laa..jam masa tuh dah kol 4.35 am..lepas order duk laa borak2..borak nyer borak tgk jam dah kol 5.10 am..makanan tak smpi lg nih..imsak kol 5.34 am.. masing2 dh risau sempat ke tak nak sahur nih..akhirnya kol 5.15 am makanan pun smpi..terus semua ngadap makanan masing2 tanpa bersuara..abes makan br dgr balik suara diorg..haha..then gerak balik MMU

lepas Subuh aku tido..then kol 12.30 Wan call aku.."Fid..gi kelas kol 1 nih tak?"..dgn laju nyer aku jawab "pegi2"..then terus mandi,siap2..aku pun gi laa kelas tutor kat CR1027..smpi kelas kosong je..then Wan call balik "ko kat mana?"..aku bgtau laa depan kelas tp takde org..then dia ckp "cancel laa kot..tadi aku tgk MMLS ada announcement kelas cancel..tapi tak tgk group mana"..dalam hati aku panas je..kuang ajo nye mmbr..tp lepas tuh ada kelas plak kol 3-4 kat XR..sementara tuh lepak ngan budak SRM kat depan library..diorg ada AGM kol 5.30 pm

ptg tuh tak gi bazar sbb hari hujan..lagipun ada AGM dan makan free..so gi laa kan..then Ikhwan suh aku tolong amik gambar AGM diorg..aku ok je..AGM SRM antara yg paling best aku pernah gi..sebab lawak giler..aku duk ngan Alvin,Topet (Tuan Mohd Taufik)..gelak je keje kitorg..takleh blah bila mc ckp "skrg saya ingin menjemput saudara Badruz utk memberikan ucapan terakhirnya"..haha..mmg gelak laa kan..mcm nak tinggalkan dunia plak bunyiknye..then ada lagi satu.."utk cabutan bertuah..sila rujuk 2 nombor terakhir pada buku program anda"..tp kat buku tuh mmg ada 2 je nombor..sekali lagi dewan diselubungi gelak tawa..pastuh time En Omar cabut nombor..lepas cabut..pemenang dh turun ke depan..En Omar duduk tak bagi hadiah..terpinga-pinga budak tuh..haha

abes je AGM..kuar laa nak amik makanan free..tgk Alvin dh siap amik dah..so dgn yakinnye gi laa ke HB3 nak makan kat sana..bila kuar dr keta..nak amik makanan kat seat belakang..aku tgk ada nasi tomato n kuah yg mcm kari tuh..tanya laa Alvin..mana sambal ayam nye?..rupanya dia lupa nak amik..atau lebih tepat..dia tatau pun adanye lauk tuh..haha..so makan je laa nasi tomato dgn lauk yg ada.."sedap" gak mkn camtuh..n of course aku ber"terima kasih" laa kat Alvin..kalo dia amik sambal ayam tuh..maybe aku tak dpt makan nasi tomato yg se"sedap" tuh..haha

malam plak ada training hoki..dah call FMD cakap nak extend masa utk lampu court..diorg suh call En Faizal Sood..so aku mintak tolong laa kat Chap utk call En Faizal..then Chap kata dah, En Faizal kata ok..tp bila kitorg turun court..tak jugak on lampu..kotak suis pun dh takde..call Chap sekali lagi..pastuh Chap call balik bgtau "FMD kata court under maintenance"..apa ke lakhanat nye..napa tak bgtau masa kitorg call diorg td..napa perlu suh call En Faizal dulu?..masing2 hati dh panas..budak2 dh turun plak..so kitorg decide nak training dlm gelap tuh jugak..thanx pada korg yg turun td..walau lampu tak on..still sanggup nak training..hopefully next week dh ok..nak training nih~!!

panjang plak post kali nih..haha..k laa..nak tido nih..kol 4 nak gi sahur..gud nyte~!!

puasa

alhamdulillah..sedar tak sedar dh abes 3 hari berpuasa..dgn cuaca yg agak redup dan kadangkala hujan..suasana puasa kali nih berlainan..

fes day puasa aku kat hometown..mmg dh jd tradisi laa kot..awal Ramadhan mmg kena sahur dan berbuka kat umah sendiri..sahur mak masak lauk feveret aku..masak lemak cili padi,sambal goreng telur..ptg tuh sebelum berbuka aku duk panjat pokok rambutan..tgh2 hujan plak tuh..sbb abah kata nak wat berbuka..lepas tuh mak masak menu dia..aku masak menu aku (bege je pun)..abah plak gi kedai mak itam kat Semabok..beli lg kuih feveret aku, kuih bakar berlauk..lepas berbuka, dh lega2 semua..gerak laa balik Cyberjaya..tp hantar adik aku kat UPM dulu

pagi 2 Ramadhan..aku,Alvin,Satwin,Azad ngan Idang kuar sahur sama2..kedai2 dlm MMU semua tutup..so kitorg decide nak makan kat SK (Seri Kembangan)..so terus laa gi kat Port Aroma..tempat yg aku suka lepak makan..time akak kedai tuh amik order..kitorg bincang laa pasal iklan U-mobile yg lawak tuh..suara mamak dlm iklan tuh cam haram..kena lagi time dia ckp "tak boleh" tuh..akak yg amik order tuh gelak je dgr..sekali time aku nak tambah order..nak mintak teh o ais..akak tuh toleh then dia ckp "tak boleh" ala2 iklan tuh..kitorg pun satu meja gelak laa

ptg 2 Ramadhan..gi bazar 4 org..actually tak plan..amik Azad ngan Shahir kat Putrajaya Terminal..diorg gi merayap ke Jalan Pasar cari brg kat sana..then terus gi ke bazar..then tunggu plak satu keta lg smpi..dr terang,dah hujan,dh terang balik..br laa keta biru tuh smpi..haha..so beli laa apa yg patut..then gerak balik berbuka kat food court HB2

pagi 3 Ramadhan..sekali lagi kuar gi sahur kat SK..kali nih berenam plak..Idang tak join hari tuh..tp Izzah ngan Aina a.k.a Rin atau aku panggil adik je join kitorg sahur..aku ngan Alvin seberang jalan gi KFC beli benda yg murah tp berbaloi..dgn nak tunggu Alvin turun bukit lagi(dia takut nak turun..katanya selipar licin..aku caya je laa..hahaha)..last2 pilih Nasi Lemak Wrap..lepas dh order baru perasan..menu tuh ada ikan b***s plak..aku dh laa tak makan ikan tuh..rupanya Alvin pun tak makan..haha..ada gak geng

ptg 3 Ramadhan(ptg tadi)..aku gi bazar lagi..lepas beli apa yg patut..hujan plak turun kan..so rush laa balik ke keta..then balik MMU..singgah jap tgk Power Transition Ceremony atau lebih manis dipanggil Majlis Penyerahan Kuasa SRC Cyberjaya..then abes je majlis kitorg gerak gi HB3 makan berbuka kat sana

jadi utk hari2 berikutnya..mungkin rutin yg sama..tp tatau lagi laa kan..kalo sama je tiap2 hari pun busan gak..maybe kitorg tukar laa..sahur kat Perak ke..ptg gi bazar kat Pahang ke..depend laa pada diorg nih..haha..so selamat berpuasa pada semua..amalkan bersederhana time bulan puasa nih..bukannya lagi boros beli semua benda kat bazar tuh..renungkan~!!

Malique ft. M. Nasir - Mantera Beradu

tatau kenapa..tp aku suka dgr lagu nih..lirik dia mempunyai maksud yg amat mendalam

(Latar)
Masih belum sempurna

(M. Nasir)
Gerakkan hati
Hati gerakkan
Pandanglah aku
Akulah dia

(Malique)
Kulitku tebal ku bebal ingatku kebal
Banyak berbual makan angin kembung perut mual
Resah dan tidak senang hidup tak pernah lenang
Ku schizo paranoia takut pecah tembelang

(M. Nasir)
Pecah tembelang
Peta dah hilang
Bangau dah pulang
Suara sumbang

(Malique)
Lidahku kaku tak selicin kuku
Teman baikku buku
Biniku pena tak pernah lena
Aku suka mengintai pantang ditenung
Berakhir pertelingkahan dalaman pasti belum

Ikut gerak hati pena melayang
Dilihat dua layang pandang
Taklah segarang takat meradang
Tanya abang gedang apa barang
Badan macam badang
Main acap belakang parang

Hunuskan keris musuh ada pistol
Tradisi kekalkan adaptasi harus betul
Tujuh baris keramat tujuh garis penamat
Baik berpada biar jahat asal selamat

(Latar)
Ramai saudaraku yang baik telah dipijak

(M. Nasir)*
Awan mendung yang berarak
Bawa tangis bawa resah
Rebah rindu yang terkumpul
Semua jerat dan kalimat
Semua janji yang terikat
Lebur di sisimu

(Malique)
Ijazah terbaik datangnya dari jalanan
Dari pengalaman bercakar dan bersalaman
Konflik motivasi cuba meditasi
Positif yang benci jadi inspirasi pagi

Peduli interpretasi basi
Pekakkan sebelah halang biar keduanya
Muka cantik soalan bodoh yang ditanya
Jadi melodi yang lebih hina dari zina

Lu bikin dosa ku bikin prosa
Testosteron testarossa
Cita-cita sosa KL KL Cosa Nostra
Jalan berliku ku harung roller coaster
Gah sentosa tiada penyesalan
Luas pandangan jauh dah berjalan
Tak sempurna masih ada kejanggalan
Gagal merancang, merancang kegagalan

(M. Nasir)
Ulang *

Kucing bawa tidur rimau bawa ngigau
Masuk tempat orang bawa otak bukan pisau

(Malique)
Naik bukit angkuh cakap ayah jangan risau
Turun bukit pucat dengar tiga miau
Kucing bawa tidur rimau bawa ngigau
Masuk tempat orang bawa otak bukan pisau

Tolak pintu gua tiga kerat tenaga
Kosong tak dijaga sampai datang tiga naga
Ingat nak berlaga tapi takkan boleh menang
Menang dengan otak tak mesti dengan pedang

Sebelum jadi naga ikan koi renang renang
Kura-kura salah jawapan untuk naik berang
Panggil lima kawan atau biar pergi laju
Risaukan perkara temeh kita takkan maju

Muka sama hijau hati siapa tahu
Merah dah menyala pasti mati siapa mahu
Gagap tiga kali bercakap benar saja
Bulan terang ramai yang keluar buat kerja

(Malique & M. Nasir)
Panjat pokok buluh cari tokong air terjun
Naik sampai nampak dah terpegun turun
Tiga ular ikut lompat atau paut
Kalau lari mati jika belot maut

(M. Nasir)
Ulang *

Puisi hatimu
Hatimu puisi
Palu hatiku
Palu hatiku

(Malique)
Kulit tak bersalin walau saling ganti baju
Pandang sini pandang sinisku berbahasa baku
Tata kata nahu himpun jadi satu
Mantera beradu dengan irama dan lagu

(Latar)
Akhirnya sempurna

Ramadhan hampir tiba

bila nak masuk bulan puasa..aku paling rindukan arwah atuk..ingat lg masa kecik2 berbuka sama ngan dia..dia bawak gi bazaar beli juadah..pilih je apa nak..paling aku suka time tuh murtabak daging ngan kuih bakar berlauk(org melaka panggil kuih bakar daging)..sbb kuih tuh pun feveret arwah atuk aku..ingat lagi arwah atuk selalu takutkan sepupu2 aku.."saper tak puasa takleh duduk berbuka dgn org puasa, nnt nasi kuar kat muka"..yg kecik2 semua percaya..duk jauh2 tak kacau org berbuka..haha

macam2 pernah jadi kat aku time bulan puasa..darjah 1 aku ngan abah terpaksa tolak motor dr Ayer Keroh ke Durian Tunggal..masa darjah 3 aku masuk hospital time bulan puasa..wat aksi berani mati terjun dr motor abah..hujung tahun darjah 4..arwah atuk meninggal time bulan puasa..ingat lagi kata2 arwah masa sahur..dia ckp kat arwah nenek: "agaknye sempat ke tak kita nak raya sama tahun nih?"..tak sangka 3-4 hari lepas tuh dia meninggal :(

time kat MMU pun..aku pernah berbuka sorg2 kat petronas Putrajaya..time tuh tayar motor pancit on the way balik dr bazaar..nak roger mmbr semua kat luar..last2 makan apa yg aku beli tuh kat motor je..sementara tunggu org dtg memberi bantuan..tp tuh dulu..semangat nak gi bazaar tiap2 hari..tahun lepas sekali dua je kot gi bazaar..minyak pun dh naik harga..malas pun ada..kedai2 dlm MMU nih bukak..makan je laa apa yg ada

yang penting..jangan laa membazir waktu berbuka..beli apa yg kita boleh makan je..bukan apa yg kita nak makan..kalo ikutkan NAK makan..semua kita nak..kalo btol nak jugak makan benda tuh..beli laa esoknye plak..bukan apa..time beli semua kata leh habis..dh berbuka makan satu juadah je dah kenyang..silap2 yg lain tak habis, buang..kan ke membazir namanye tuh

so selamat menyambut ketibaan Ramadhan kepada semua kawan2 aku yg beragama Islam..yang bukan Islam kalo nak join puasa pun dialu-alukan..so leh laa kita gi bazaar sama2 nnt..hehe

lumrah manusia

kadang-kadang aku pun tak paham..apa yg leh wat seseorang tuh puas hati..kita wat camni dia suh wat camtu..tp bila ikut cara yg dia ckp..kita jugak yg dikatakan macam2..so pengajaran kat sini..lantak laa org nak kata apa..nak komen apa..do it your way and be yourself..tuh je nak lepaskan buat masa nih

macam-macam hal

20 ogos 2008: aku, Satwin ngan Alvin gi tempah jersey utk team hoki mmu..nih sendiri2 nyer jersey..takde kena mengena dgn duit STF..lepas dh discuss, nego harga..akhirnya dpt laa jugak harga yg berpatutan..dah settle semua, gerak laa balik MMU..terus menuju ke sport unit nak jumpa Kak Siti..bincang sket pasal pembelian barang2 hoki..ada org claim padding keeper Malik better than Grays (lol)..tapi bila call tanya org tuh..Malik nyer set material apa, dia sendiri pun tatau..haha

baru nak gerak balik bilik, Fasya call..E&Y ajak main hoki kat Stadium Hoki Jalan Duta..diorg tak cukup player..so lepas deal ngan Alvin,Azad n Satwin..kitorg pun on nak main..diorg janji nak belanja makan lepas game..gi Dengkil amik Azad, then naik bilik siap2..gerak 2 keta, keta aku ngan keta Fasya..dengan redah jammed nye, hujan lagi..smpi stadium dh nak kol 8..diorg tak start lg sbb tunggu kitorg..so terus siap2, main laa friendly match

abes game yg sekejap tuh, kitorg duk packing barang..lepas match kitorg ada satu game lagi..JPS lawan Veteran KL..lepak jap laa tengok, sambil tuh borak ngan keeper diorg; Cikgu Amir..byk benda gak laa yg kitorg tau dr dia..kat mana nak beli brg hoki, brand apa yg bagus..abes game diorg, ingat nak gerak balik laa..rupanya masa smpi keta Fasya dh abes minyak..so aku ngan Azad gi laa carik stesen minyak..jumpa Shell kat Jalan T.A.R..balik stadium isi minyak kat keta Fasya..takleh start plak

ada abg driver teksi tuh kata, "keta auto minyak mmg lambat naik". aku mcm nak tanak je caya..sbb aku rasa minyak yg aku beli td tuh tak cukup..bukan minyak lambat naik..tp sbb nak tgk btol ke tak teori abg tuh..kitorg gi laa makan dulu kat kedai dekat situ sementara tunggu minyak 'naik'. .sambil tuh Fasya duk call cousin dia yg berhampiran mintak tolong..lepas makan gi balik ke keta..nak tgk minyak dah 'naik' ke blom..try start pun takleh gak..so sementara tunggu bantuan tiba..start laa sesi bercerita..dr cerita hantu smpi laa cerita skandal..semua kuar..kol 11 lebih br cousin Fasya smpi..dh isi minyak tambahan..keta dah leh start..cabut laa balik Cyberjaya..smpi bilik, mandi sat, ngadap pc tgk apa yg patut, terus naik katil..penat bukan sbb main hoki, tp tunggu bantuan utk keta yg kehabisan minyak :p

*p/s: salah Alvin sbb tanak isi minyak on the way pegi..haha

seminggu yang melelahkan

17 Ogos 2008 : Pesta Konvo 2008 ditutup dgn acara paintball..alhamdulillah kerja2 yg dibuat berbaloi dan mendatangkan hasil..tahniah kepada Chap atas kejayaan Pesta Konvo 2008..walaupun mengambil alihnya di saat2 akhir..terima kasih pada yg byk memberi kerjasama dan tunjuk ajar sepanjang 13 hari Pesta Konvo 2008..thanx pada Pak Mat, Den, Izzah, Huda, Mimie yg byk tolong wat keje, thanx pada Alvin n Satwin coz bg aku peluang utk jd dj..thanx gak pada komiti Karnival Sukan dan Permainan Tradisional..dan thanx pada Chap yg byk tolong n tunjuk ajar..korg semua dh jd mcm family sendiri..makan sama2, lepak sama2, wat keje sama2..dapat naik hot air balloon, men paintball..lepas nih masing2 wat keje masing2 balik, tp hopefully kita ada masa nak lepak2 lg..18 Ogos 2008, aku bgn kol 12 tghr..lepas dh seminggu lebih tak dpt tido yg mencukupi..hehe..semoga apa yg berlaku time Pesta Konvo nih kita jadikan kenangan..pada yang terasa or kecik hati..aku mintak maaf banyak2..nice to know u all~!!

thanx for the opportunity

start jumaat petang sampai isnin petang..aku diberi peluang dan kepercayaan untuk mengendalikan dj station..alvin ngan satwin pun ada gak..diorg dah biasa tp aku baru first time..so mula2 agak kekok gak laa..tp lepas tuh dh mula serasi..tp mmg satu pengalaman baru gak laa..sbb aku nih jenis neves depan org ramai..tp sbb pengunjung pesta konvo semua sporting2..aku pun jd selesa..thanx gak kepada vendors yg bg makan free, air free, patung spongebob dan lain2..alhamdulillah feedback yg kitorg terima memuaskan..ada pakcik tuh ingat kitorg mmg dj..ada yg offer jd mc kalo ada event kat luar..ada yg sporting naik pentas..joget2, jd pembaca berita dan mcm2 lagi..kepada pengunjung terima kasih..kepada tuan hj zamzuri dan kak liza..thanx bg bunga..to alvin and satwin, thanx bro for this opportunity..hopefully kita dpt kendalikan another event together

Satu Pengalaman Baru (Part 2)

esok pagi2 nye, kol 5 pagi aku dh tersedar. pastuh tido balik. kol 5.45 bgn sekali lg, borak ngan Topet. dia tanya: "mmg diorg tak azan ke, ke kita yg tido mati?". aku jawab "ye kot" then tido balik. kol 6.15 br bgn, terus mandi, subuh. then turun dapur tgk makcik masak sarapan. lepas siap semua, pak Leh suh panggil semua turun makan. ayat fes pak Leh tanya pagi tuh: "hang baru bangun ka Taufik?". intonasi dia psiko giler..haha. aku yg tolong jawab, "dia tido balik lepas subuh td". :p
lepas sarapan pak Leh mintak aku tolong taip surat utk dia. yang lain siap2 sbb tghr tuh ada org dr Majlis Tindakan Pelancongan Negeri nak datang tgk kampung. lepas siap semua, kitorg gerak gi Pejabat Penghulu Rungkup. kat sana kitorg duk tunggu org MTPN tuh sampai. then ada sorg staf kat pejabat tu mintak tolong tapaukan air kat kedai depan. mula2 Topet ngan aku je nak gi, tp Kak Rin ngan Ain nak ikut. smpi kat kedai tuh, pak Leh ada lepak borak kat kedai tuh. sementara tunggu air siap, aku kena lepak kat meja pak Leh. kat situ ada cikgu Yunus ngan sorg wak nih (lupa plak nama dia). sambil2 tuh aku terangkan pada cikgu Yunus pasal program nih. Alhamdulillah, cikgu Yunus berminat nak ajar kompang keruntung (salah satu kompang Jawa).

then aku dapat call dr Topet, kata org MTPN dah sampai. so aku ngan pak Leh jalan laa balik ke pejabat. smpi sana, pak Leh meeting sat dgn diorg. agak2 dh nak kol 1 lebih tuh, kitorg gerak ke satu rumah kat kampung tuh yg wat produk kerisik. tgk laa cara2 pembuatan dia, proses dia ngan produk2 nye. lepas tuh gi plak satu rumah tradisional Perak. rumah tuh terpilih mewakili Perak utk anugerah homestay peringkat kebangsaan. lawa jugak laa umah dia. then gi satu lagi rumah yang wat produk kecantikan dr kelapa. dia wat sabun, pencuci muka, minyak rambut ngan minyak kelapa dara. siap ada perisa lagi minyak kelapa dara tuh. ada original, oren ngan mentol. dia bg kitorg try minum yg perisa oren. kembang tekak sbb minum minyak kan. org2 MTPN tuh masing2 muka dh kelat lepas try minyak tuh.

tgk2 jam dh kol 3. pak Leh dh bising sbb dia dh lapar. terus dia bawak semua balik ke rumah dia utk lunch. smpi umah dah siap dh beberapa lauk. masak lemak labu, ikan keli goreng, sambal belacan, sayur campur ngan ulam cicah kuah cekor. mmg sedap rasanye. lengkap kombinasi dia, lemak, manis, pedas, masam. so lepas je makan, kitorg naik ke bilik, nak packing barang sbb ptg tuh gak nak bertolak balik ke Cyberjaya. pak Leh plak nak sambung bwk diorg tuh gi tour kampung. lepas bergambar, salam2 semua, kitorg pun gerak laa balik. tp cadang nak gi Beting Beras Basah dulu, tempat bersejarah kat sana. tp tak jumpa plak. so terus laa balik ikut jalan Kuala Selangor.

mcm biasa sepanjang perjalanan, gelak je. nak kurangkan mengantuk. ikut laa jalan dalam, lalu Sabak Bernam, Sg. Besar, Tg. Karang smpi laa ke Puchong. berenti makan jap kat sana, baru balik Cyberjaya. lepas je parking keta, aku terus call pak Leh. "pakcik, kitorg dah sampai MMU, br je tiba". naik je bilik, lepas cuci muka, terus cari katil. lega dh sampai, dan puas hati dgn perjalanan ke sana. insyaAllah kitorg akan pegi sekali lg ke sana lepas raya :)


belakang: kak rin, kak akma, topet, kak liza, bro(tatau nama)

tengah: makcik ina, pak Leh, aku

depan: syafinaz, safwan, aidil, ain

Satu Pengalaman Baru (Part 1)


Homestay Bagan Datoh


isnin, 4 ogos 2008, aku dan 3 orang lagi sahabat bertolak dari bumi Cyberjaya, menuju ke Bagan Datoh. gerak dari MMU lebih kurang pukul 10.15 pagi, amik Kak Rin kat stesen komuter Serdang. lepas tuh direct terus ke Bagan Datoh, lalu highway PLUS, masuk kat Rawang, exit kat Bidor(Topet yg jd aku nye GPS). ayat first sampai kat Bidor; "Maju giler Bidor, ada KFC"..haha. Ain time tuh dah tak larat gelak dah. sepanjang jalan tuh.,ada je benda yg nak di komen. paling takleh lupa adalah sebuah mini market yg bernama "LAWANYA" atau lagi best disebut, Lawanya Mini Market.

dari Bidor, kitorg terus menuju ke Teluk Intan sbb Amy dah tunggu kat sana. masuk je Teluk Intan, parking kat depan Menara Condong. then Amy smpi dgn pakaian opis dia, dgn cop n fliers penuh kat belakang keta, gerak gi makan kat sebelah kedai basikal abg dia. usha2 jap kedai basikal, buang apa yg patut yg tersimpan sepanjang perjalanan, baru isi balik. aku order nasi goreng thai. ingatkan mcm nasi goreng thai kat tmpt lain, sekali dia punya pedas, berpeluh aku makan time tuh.

dari kedai makan, gerak gi umah Amy, zohor sat kat sana, duduk2 ilangkan penat, baru sambung perjalanan gi Bagan Datoh. Amy pesan: "sampai Hutan Melintang ada simpang 4, belah kanan ada petronas, masuk kanan, terus je smpi Bagan Datoh". tp smpi kat simpang 4 tuh, nampak mcm ada pasar minggu kat depan, tak sedar langsung petronas kat side kanan jalan. so aku terus je laa ke depan. tiba2 masuk ke satu port nelayan, ada tempat jual sotong, kilang ikan, last2 jalan mati. sah dah sesat, so patah balik.

at last jumpa gak simpang gi Bagan Datoh. so terus je laa cari signboard Homestay Bagan Datoh.
tp yg kitorg jumpa adalah signboard senarai homestay di Bagan Datoh. ada laa dlm 13 kampung semuanya. aku dh pelik, kampung mana pakcik yg aku deal nih duduk. so aku berenti sat tepi jalan, call pakcik tuh. "Pakcik, kami ada di Kg. Sungai Batang, mana nak tuju nih?" Pakcik tuh pun bagi laa direction: "Terus lagi, smpi selekoh, cari Pejabat Penghulu Rungkup, pakcik ada kat situ". lepas je letak phone, tiba2 ada sorg nenek tua nih, duk tinjau2 kat tingkap keta aku. Semua dh terkejut dalam keta nih. aku suh Topet turunkan tingkap. rupanya nenek tuh ingat kitorg nih org yg sepatutnya jemput dia kat situ..haha, lawak gak laa time tuh sbb nenek tuh mcm stalker je :p

so kitorg teruskan lagi perjalanan, smpi laa jumpa selekoh. Topet kata masuk kiri, dia nampak signboard Pejabat Penghulu. so aku masuk laa kiri, nmpk ada satu bgnn mcm balai raya, tp signboard dia kat situ, Homestay Concierge. salah nih kot, so patah balik, u-turn depan bgnn tuh. kuar balik jalan besar, terus lagi smpi laa jumpa Pejabat Penghulu Bagan Datoh. so aku call balik pakcik tuh, bgtau dh smpi. "yang hang pi smpi sana buat apa?dh jauh dh tuh. patah balik smpi selekoh". lor sesat lagi.

so kitorg patah balik, smpi laa jumpa selekoh (selekoh nih rupanya nama tempat, Kg. Selekoh, aku ingat selekoh = corner). pakcik tuh dh tunggu tepi jalan. rupanya bgnn yg kitorg u-turn td, tuh laa Pejabat Penghulu Rungkup. tp dia nyer signboard dh tertutup dgn pokok bunga. masuk je pejabat, dh ada beberapa ajk kampung, sekali ngan penghulu dia. terus meeting, brief diorg pasal Kembara Warisan 2009. pastuh gerak balik umah pakcik Mokhlas atau kitorg panggil pak Leh je. rehat2, then minum petang. ada pisang goreng ngan satu lauk yg aku tak pernah tgk. so try laa mkn. dia punya rasa, pergh mmg sedap. so tanya laa apa lauk tuh. makcik tuh ckp "sambal telur je, mkn pisang goreng tuh, cicah laa sambal tu". walaupun aku selalu makan sambal telur, tapi tuh lain dr yg lain. kaler pun warna kelabu, tak merah :p

lepas mandi2, gi surau sebelah umah pakcik tuh, maghrib, pastuh duk borak ngan org2 kampung. sana unik sket, campur org jawa, banjar, melayu perak, rawa. so diorg borak slang masing2, tp paham. haha..yg tak paham aku je laa. pastuh dinner, ada perbincangan lg dgn sorg cikgu nih. dia laa yg tambah2 lagi aktiviti yg sesuai time kembara warisan nnt. lepas tuh, kitorg tido laa rehatkan diri. tamat lah sehari kat sana