Award from Diba


dapat award dr cik Diba..tq byk2..frenly ke aku nih?..hehe..mcm biasa setiap award dtg dgn task nye tersendiri..dan task kali nih adalah: Nyatakan 7 makanan kegemaran anda sewaktu berbuka ataupun bersahur..

  • Kuew Teow Goreng
  • Ayam Goreng
  • Apam Balik
  • Murtabak Keramat
  • Air Naga Gaban
  • Nasi Goreng Ayam Kunyit (sahur)
  • Milo (sahur)
nak tag lak 3-4 org eh?..ermm..amik nih

Pengalaman dan Pengajaran

aku dah janji nak story pasal event bersama anak yatim tuh kn?..so aku kena laa citer..walaupun cerita yg aku nk bgtau nih tak seindah yg aku jangkakan..semua peserta berkumpul jam 2.30-3 pagi kat bangunan STC..time tuh sedikit janggal sbb aku tak knal hampir semua org..yang aku knal plak takde laa rapat mana..akhirnya penyelamat tiba iaitu abg Mus..terus aku gi ke van sbb dgn dia je aku leh in..bertolak laa dr MMU menuju ke "tempat" tuh

smpi2 je kat sana terus siap2 utk bersahur..hujan yg turut mengiringi ketibaan kitorg seolah2 menangisi kesilapan yg bakal berlaku sepanjang hari nih nnt..time sahur tuh tgk tak dpt sambutan sgt bila anak2 yatim tuh tanak naik ke dewan utk bersahur..ramai yg tak bgn dr tido..lepas je sahur kitorg turun ke surau diorg utk solat Subuh

kat sini laa bermula nye segalanya..time tuh masing2 tgh bentang sejadah..ada yg tgh amik air sembahyang..tiba2 dgr satu suara menjerit dr satu bilik dalam surau tuh.."korg pergi kejut budak2 tuh sekarang jugak..biar korg rasa mcm mana susahnya kitorg selama 18 tahun nih"..tersentak hampir kesemua peserta program..masing2 beransur ke asrama anak2 yatim utk kejutkn diorg..kebetulan time tuh alarm van berbunyi..aku pun panggil abg Mus suh matikan alarm..sekali lg suara tuh menengking.."apa van van..pergi kejut dulu budak2 tuh"..aku yg sedikit panas pergi ke asrama diorg utk kejut mereka

bila semua dh bgn kitorg mula utk solat Subuh..sekali lg suara tuh menjerit dr dlm bilik.."Ali..azan!!"..seorang budak kecik berseluar pendek azan dan kitorg terus bersiap utk solat..ketika nk mula solat sekali lg dgr suara tuh.."yang tetamu saf depan..anak2 yatim saf belakang..jangan pandang muka Abuya selagi tak solat..dah sembahyang baru boleh tgk muka Abuya"..kat situ aku dh rasa sedikit pelik dgn keadaan yang berlaku

abes solat Subuh baru laa nmpk muka org yg bergelar Abuya tuh..dia bg ceramah pg tuh..awalnya apa yg dia ingatkn adalah benda2 yg mmg disuruh agama..solat 5 waktu, jgn buat maksiat, jgn merokok, buat baik dgn Allah dan manusia..tp makin lama pengisian ceramah menjadi lain..dia mula menggunakan perkataan2 seperti kot**, bur** utk mengekspresikn salah laku manusia walhal Ustaz Harun Din boleh je menggunakan perkataan "kemaluan"..dia boleh cerita kejadian cucu dirogol datuk sbg "datuk cret cucu"..aku perasan ketidak selesaan peserta2 dari MMU

nak menjadikan keadaan lebih pelik..dia bgtau yg namanya diberi apabila ayah dia bermimpi berjumpa nabi..kononnya dalam mimpi tuh nabi pesan suruh letak nama dia sipolan..then dia cakap dia pun pernah jumpa nabi..kemudian kononnya dia boleh seru malaikat..dan akhir sekali keluar dr mulut dia yg dia seorang wali..tp lepas tuh dia cover balik n kata semua org wali dlm bidang masing2..setelah sekian lama aku tgk di berita dan baca di surat khabar..akhirnya dpn mata aku sendiri ada org mengaku wali, berjumpa nabi dan menyeru malaikat (hati semakin gusar)..aku dh mula syak yg tempat nih ada ajaran yang baper nak btol..kalo tak takkan org takleh tgk muka dia sblm sembahyang?..tinggi sgt ke martabat dia?

lepas ceramah pagi selama 2 jam tuh..kitorg mula wat ice-breaking dan aktiviti2 lain yg dirancang awal..tp kitorg short kn waktu program sampai lepas berbuka je..asalnya kitorg akan abes lepas terawikh..tp atas dasar kebimbangan oleh pengarahnya Ongah, Kak Z, Abg Mus dan katerer yg terlibat (masing2 dh perasan ada yang tak kena ngan tempat nih)..so kitorg susun balik aktiviti supaya abes awal..selepas berbuka kitorg terus kemas2 n gerak balik ke MMU..ada beberapa cerita yg tak terungkai kat sini..biar laa jadi pengalaman dan pengajaran pd peserta2 yg mengetahui cerita tuh..moreh pun kitorg bwk ke surau MMU dan mkn ramai2 kat sana sambil bergosip :p

Sehari Bersama Mereka

InsyaAllah sabtu nih aku akan turut serta untuk bersama-sama rakan2 dr MMU utk ke satu program nih..program nih secara asasnya adalah sehari bersama anak2 yatim..kitorg akan bersama dgn diorg mula dari sahur hingga laa waktu terawikh hari sabtu tuh..aku je yg pegi sbb Aizal takleh gi..siang tuh peak hour utk dia melayari mimpi2 indah..haha


bila teringat kat anak2 yatim nih..aku mula selongkar balik satu kotak aku yg berisi baju lama..so plan nak derma je kat diorg semua baju2 nih (kotak nak balik :p)..so mula laa sesi mengasingkan mana yg elok ngan mana yg tak baper nk elok..nnt aku akan upload gambar2 time aku berada kat sana kalo ada rezeki k?


Cerita Panasss

benda nih jd malam td..time tuh kitorg kuar berempat..aku,Aizal,Yudin n Kak Era..mula2 gi Downtown Cheras amik jam..pastuh gerak gi JJ Maluri hantar kat customer..lepas dr tuh ingat nk merayap jap..tp dalam perjalanan tuh tetiba kat tepi jalan kitorg terpandang sumthing yg diluar jangkaan..benda tuh terlalu menjolok mata dan menikam perasaan

rasa cam nak berhenti je utk tgk lg dekat tp aku ragu-ragu..tp bila yg lain suruh stop gak..aku terpaksa berhenti walaupun dh sedikit terlajak..kitorg cepat2 gi kat tmpt tuh..mmg tak sangka ada org yg akan buat mcm nih kat tepi jalan..ya Allah..inikah dugaan utk kitorg..durian 4 biji rm10..mmg diluar jangkaan (sbb selama nih duk jumpa yg sekilo rm8 je)..mmg menikam perasaan(lama dh ngidam)..mmg menjolok mata (mencucuk jari gak)

tanpa segan silu kitorg belasah 4 biji durian kat situ..Aizal pilih yg terbaik dr ladang plak tuh..aku tukang bukak kn pangsa durian tuh..Yudin ngan Kak Era tolong gak..diorg tolong abeskan durian..tuh yang panasss je badan malam td..ahaha..lepas nih leh gi lg :D

tuh dia..D24..isi baik punya~!!

Kak Era muka excited dpt durian

tukang belanja n pilih durian..terbaik~!!

durian habis dikerjakan

puas hati..pasnih nk gi lg

Hari Yang Rushing & Award from Afzan

hari nih sedikit sibuk..sejak2 SLK dah leh gerak balik nih..aku tak baper lekat kat Cyberjaya..menjalankan tugas membantu rumet buat delivery jam dan perfume kat customer dia..so tadi gerak gi Cheras dulu nak amik jam tp supplier tak sampai lg..terus lak gerak ke Taman Melati nak amik perfume..pun kes sama lak..supplier bantai tido tak jwb call..customer kat Pandan Indah bising2 dh tunggu kitorg..rushing balik dalam hujan lebat ke Cheras..dapat je jam terus ke Pandan Indah

smpi situ customer dh tunggu..Aizal gi deal tp aku tunggu kat dalam keta je..lepas tuh terus balik Cyberjaya..tp lajak ke Dengkil gi amik toto (bukan sport toto) aku pd Najib Cencorot..haha..alang2 dah kat Dengkil singgah lak makan kat Sri Malee..pastuh nak balik gi umah Pian jap amik aku nye sleeping beg (musim hujan nih aku tido takde selimut)..nih baru smpi ke bilik

bukak2 je blog tgk ada laa komen2 dr beberapa blogger yg rajin singgah sini..ada gak yg salah paham dgn post Pembedahan Yang Berjaya tuh..diorg ingat kaki aku yg kena bedah..sedangkan "kaki" tuh bermaksud kereta SLK aku tuh..then dapat lak award dari noorafzan..award utk blogwalking..so nih laa dia..tak larat nak tag sbnrnya..saper2 nak amik laa k?

thanx to noorafzan utk award nih..jalan2 laa sini selalu k?

Pembedahan Yang Berjaya

haha..selepas "patah kaki" hampir 2 minggu lebih..akhirnya "kaki" aku dh terpaksa menjalani pembedahan..abah telah berbesar hati untuk sponsor kos pembedahan nih..nasib baik penyakit bukan laa seperti jangkaan awal..mulanya suspek gasket yg prob yg leh menyebabkan kehilangan nyawa..sbb kena kuar dlm rm400..tuh yg hilang nyawa..haha

tp selepas dibedah siasat oleh "doktor pakar"..ternyata hanya masalah yg melibatkan radiator, hos dan juga contact point..minyak hitam yg leaking tuh pun akibat getah penutupnya yg dh kecut dan tidak lg berjaya menghalang minyak dr keluar..kejadian tersenggut-senggut (bukan senggugut) tuh plak disebabkan contact point yg dah haus..mayb sbb asyik berjemur tgh panas kot (takde kena mengena sbnrnya)

sampai je bengkel terus diperiksa

dalam nih laa letaknya contact point

radiator ditanggalkan

isi perut yang tinggal

nih laa punca masalah selama nih

kipas nih ok lg..radiator yg prob

so service radiator..tukar hos yg dh berkarat dalamnye (punca radiator sumbat)..tukar petrol filter..tukar contact point dan beberapa lg part yg perlu..bersihkan segala yg patut..pasang balik segala isi perut yg telah dikeluarkan..proses last sekali adalah PEMBAYARAN..kena rm250 untuk semua benda tuh..pada aku ok laa dari kena rm400+ kan..kuar dr bengkel aku test drive cecah 100km/j utk tgk temperature..ternyata mmg melegakan hati perut aku bila tgk temperature kekal kurg dr separuh

so skang SLK dah kembali beraksi di jalan raya..haha..leh laa gi bazar cepat2 tanpa perlu risau berbuka di tengah2 jalan raya..thanx to abah kerana sponsor kos pembedahan "kaki" nih :D

dan br tau td..aircond aku pun dh function balik :D

17 Ogos 2010

hari nih besday Kafy Shah atau kitorg panggil dia Mat Yudin..so semalam Kak Era suh kitorg pikir mana nak bawak dia gi makan (bukan surprise party)..dalam masa yg sama Kak Era nak surprise kn dia dgn membeli kek Chocolate Indulgance kat Alamanda..time tuh aku kat Dengkil bila dapat msg dr Kak Era mana nak simpan kek..aku suh dia tumpang umah mmbr dia yg ada fridge..so ingat settle dh

tp bila aku balik dr Dengkil..Aizal citer Kak Era call dia ngadu yg surprise pasal kek tuh tak jd sbb Mat Yudin nampak sblm sempat dia hantar kek tuh ke rumah mmbr dia..haha..ptg tuh kami gi bazar Ramadhan Putrajaya..pusing punya pusing..masih lg aku membeli kuew teow goreng..tatau laa apa yg special sgt tp mmg tekak aku nk mkn tuh je..berbuka kat terminal sambil diskusi nak gi makan mana mlm nnt

pikir punya pikir last2 aku teringat Tasik Idaman..lama dh tak gi makan kat sana..so bgtau kat Kak Era dia pun ok je..so decide laa nk gi around kol 11 malam..tp bila balik bilik aku terlelap dalam kedinginan cuaca (ptg tuh hujan lebat kaw2 nye)..tiba2 terjaga kol 11 lebih bila Aizal kejut.."Fid, Kak Era suh gi SK kejut Yudin..dia tido tak bgn2"..pulak dh..mcm nih ke besday boy?..aku rasa dia takut kitorg nak pedajal dia laa..so aku bgn laa slow2 gi mandi segala sblm gi umah Yudin

bila dh kejut Yudin..dh amik Kak Era..aku terus take over tugas memandu menuju ke Tasik Idaman..smpi je sana tgk org tak ramai..so terus laa kitorg order..nak tau apa menu kitorg hari tuh?.."Tom Yam Campur, Daging Goreng Kunyit, Telur Bistik, Sotong Goreng Tepung, Kangkung Belacan ngan Ikan Kembung Bakar"..rezeki murah mlm td..kenyang yg amat dgn lauk2 yg mmg tak mengecewakan..tq Kak Era payung kitorg melantak smpi kenyang

kek yg Kak Era try wat surprise tuh

sesi suap menyuap

aku yg last sekali abes sbb meratah isi tom yam

bila perut kenyang..hati pun senang

gerak dr Tasik Idaman lebih kurg kol 2 pagi..terus lak ke Azwath utk tgk bola Man Utd vs Newcastle (aku penyokong Barcelona ok)..last2 kol 5.45 pg br jejak ke bilik..pg kelas kol 9 smpi 1 tghr..nasib baik aku tak ponteng n gagahkn gak mata walaupun baper kali tersenggut dlm kelas

dan skang dh nak berbuka..aku ngan Aizal nak gi cari sesuap nasi tp tatau lg kat mana..owh lupa nk bgtau..Alhamdulillah "kaki" aku dah sembuh..nnt aku post kat entry seterusnya :D

Semua Kuasa Allah (Al-Fatihah)

bangun2 sahur td tergerak nk jenguk2 fb..so duk laa dpn pc dlm keadaan mengantuk..tiba2 satu berita yg aku baca watkan aku jd segar..3 orang meninggal dunia n 18 lagi cedera ketika ribut melanda bazar Ramadhan di perkarangan Stadium Rim, Jasin, Melaka..ada laa org upload gambar2 dan video selepas kejadian..mmg total disaster..aku yg setakat tgk pun dh rasa seram melihatkn hasil penangan ribut tuh..apa lg diorg yg ada kat situ waktu tu..sbb tuh takde gambar or video 'semasa' kejadian..sbb org ramai lari menyelamatkn diri

then aku terus bukak Google utk search detail pasal benda nih..ada laa kuar kat Kosmo! online dan juga beberapa ruangan blog lain..dikatakan kesemua khemah kat situ diterbangkn angin kencang seakan ribut taufan yg hadir sekelip mata..sorg mangsa meninggal kat situ jugak..2 lg meninggal masing2 kat Hospital Jasin dan Hospital Besar Melaka

sayu bila tgk satu video yg telah dipost kat Youtube..tp semua nih ketentuan Allah..diorg nak cari rezeki sesuap nasi utk keluarga..tp nasib dan takdir dah ditetapkan gitu..buat ahli keluarga mangsa..takziah diucapkan..moga semua redha dan merelakan pemergian mangsa..mereka pulang menghadap Allah dalam bulan Ramadhan pada penghulu segala hari..moga roh2 mangsa dicucuri rahmat dan di tempatkan di kalangan org beriman..Al-Fatihah

antara khemah yang diterbangkan angin

keadaan di bazar Ramadhan Jasin

hasil jualan yang musnah akibat ribut

gambar ehsan dari ppda ppdappdj
sumber berita dari Kosmo! Online


Salam Ramadhan

teringat satu part dlm citer Senario dulu2 pasal pengumuman puasa
lawak gile

video

so di sini aku a.k.a Mohd Firdaus bin Jamaludin a.k.a Fid ingin memohon maaf kalo ada tersilap bicara pd rakan2 blogger..kalo ada entry2 yg wat sape2 terasa..aku mintak maap laa byk2..takde niat pun..semoga kita semua dapat menjalani ibadah puasa dgn sempurna tahun nih..n semoga kita dapat memanfaatkan peluang sepanjang Ramadhan yang penuh kaf.ba.ra.kaf.alif.ta.nun~!!!

Kaki Ku Patah (─_╥)

huhu..tak sangka time2 nak dekat puasa nih laa plak leh jadi mcm nih..tatau nk kata apa..hanya mampu berserah je laa..caner nak gi kelas..caner nk gi bazaar ramadhan..caner nak gi main futsal..caner nak itu caner nak ini..semua persoalan tuh bertubi-tubi menerjah otak yg kosong nih..mmg ada yg leh kata.."ala..kwn2 kan ada..mintak laa tlg diorg"..tp kaki sndr ngan kaki org lain tak sama

lgpun bukan tiap2 hari kwn2 leh tlg..diorg pun ada keje ngan hal masing2 kn?..buntu..sgt buntu skang nih..caner benda nih leh jd?..punca nye?..benda nih jd kat melaka..ntah laa..nak citer pun tatau..sekelip mata je jd..skang nih mmg takleh nak gerak ke mana-mana sgt laa

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

nih laa "kaki" yang selalu bwk aku ke sana sini

so skang "kaki" aku nih rosak..temperature selalu naik mendadak sehingga tahap yg agak membimbangkan..kadang2 tersenggut-senggut mcm org tgh mengantuk..air dlm reserve tank lak selalu menggelegak..leh wat masak megi dah tu..ada sekali enjin mati time naik bukit..nasib dlm kampus je tuh..huhu..hari tuh gi bengkel kat Dengkil..dia kata gasket prob..nk repair dlm rm300+ gak..abah check kat Melaka pun mekanik kata prob yg sama..huhu..sbb tuh aku jadi "patah kaki"..skang nih ada laa dia lepak2 kat parking bwh tuh..nk bwk jln jauh2 pun tak berani..susah nak gi mana2 skang nih..moga cepat sembuh ye?

MySpace

Award from Nini

kali nih dpt award dr cik Nini lak..thanx a lot bg award utk blog yg tak seberapa nih ;)

so nak pass lak award nih pd 5 org blogger..mereka adalah:


Buaya Oh Buaya

korg ingat lg tak kes ada mamat dr Melaka yang claim kena gigit dgn buaya kat pantai Port Dickson dulu?..pastu Jabatan Perikanan ngan MPPD nafikan perkara tuh yang dikatakan tiada bukti kukuh

dan akhirnya buktinye terpampang jelas juga di muka akhbar..bangkai seekor buaya tembaga sepanjang 5.48 meter dan ukur lilit 2.43 meter yang beratnya mencecah hampir 1 tan ditemui di pantai berhampiran Kolej Uniti Pasir Panjang, Port Dickson

tak ke besar giler kalo menatang tuh beratnya mencecah 1 tan..kena lak buaya air masin..lebih agresif compare ngan buaya biasa..huhu..nampak gaya kena laa buat operasi cari ahli keluarga buaya nih kalo nak imej Port Dickson clean balik..kalo tak pasnih mesti org dh tanak dtg bercuti kat PD lg..wat apa gi bercuti kalo risiko berakhir ngan tragedi kn?

bangkai yg terapung

selepas ditarik ke pantai

diorg tgh ukur buaya nih

sumber berita dari Utusan Malaysia
sumber gambar dr Mr. Google

Mamak oh Mamak

tgh2 lepak dpn pc..perut rasa lapar..so aku amik inisiatif pantas utk turun ke food court bwh..dlm kepala dh terpikir nk order nasi goreng cili padi..setibanya di kedai mamak kat bwh..terus aku order.

aku: ane..nasi goreng cili padi satu..tambah telur dadar..makan sini
mamak: sori laa dey..ini hari cili padi habis laa
aku: then apa yg ada?
mamak: nasi goreng ayam ada, nasi goreng biasa ada, nasi goreng kampung ada
aku: (bkn nasi goreng kampung guna cili padi ke?) haa..nasi goreng kampung satu..tanak ikan bilis
mamak: ok..tunggu sikijap

5 minit kemudian

mamak: dey..nasi goreng kampung tamau ikan bilis siap
aku: ane..nih bukan nasi goreng cili padi ke?
mamak: bkn laa dey..u order nasi goreng kampung tamau ikan bilis kn?
aku: (hahaha) ok2..btol laa nih

end up aku mkn nasi goreng cili padi gak..aduhai mamak oh mamak