Raya Yang Berbeza

alhamdulillah..dh hampir 2 minggu 1 Syawal berlalu..pasti ramai yang gembira pulang ke kampung..bertemu sanak saudara..ziarah umah sahabat handai..menjamu selera dgn juadah istimewa di pagi raya..namun aku menjalani pengalaman berbeza..pengalaman pertama setelah hampir 25 tahun hidup..berhari raya di hospital :D

kronologi kejadian:

22 Ogos: terasa sedikit senak di ulu hati..kebetulan pagi tu tak sahur..so pikir mayb sbb lapar kot..tahan smpi ptg..lepas berbuka minum Gaviscon..terasa sedikit lega

23 Ogos: kembali rasa sakit yg sama..pergi ke klinik berhampiran rumah..doc suspect gastrik..so dia bg ubat n aku terpaksa batalkan puasa sbb dh lain mcm sakitnye

24 Ogos: sakit semakin menjadi-jadi..ke klinik kesihatan presint 9 utk rawatan lebih kurg jam 11 pagi..dpt giliran lebih kurg jam 3 ptg..doc kat sana suspect appendix..terus refer ke Hospital Putrajaya (time nih hp dh padam..bateri kong)..smpi kat Hospital Putrajaya lebih kurg jam 4.30 ptg..terus dimasukkan ke bilik pembedahan..sblm tu sempat bg no telefon rumah ngan Aizal kat nurse suruh diorg inform..pastu diberi bius hingga lelap..sedar2 lebih kurg kol 6.15 ptg..pembedahan dh selesai..appendix pecah dlm perut..dimasukkan ke wad 3A

25 Ogos: luka pembedahan terasa berdenyut dan sakit..tidak dibenarkan makan..hanya air masak jd penghilang haus

26 Ogos: luka pembedahan bernanah sedikit..jahitan dibuka separuh untuk membolehkn nanah keluar dan dicuci..kawasan sekeliling luka merah dan bengkak

27 Ogos: tiada tanda sembuh..nanah masih keluar dan luka terpaksa dicuci kerap..gauze ditukar berkali-kali..demam plak tuh

28 Ogos: bengkak di sekeliling luka makin surut..nanah semakin kurg..kiv utk discharge dari wad

29 Ogos: selepas diperiksa oleh doktor pakar..diizinkn pulang utk berhari raya..abah dtg dr Melaka utk amik aku pulang ke kampung..dr Putrajaya singgah jap umah sewa amik brg2 then terus ke rumah atuk di Pantai Puteri, Melaka

30 Ogos: Aidilfitri..hanya menjamah dua tiga potong ketupat dan lemang..tuh pun dgn kuah kacang je..rendang ayam, daging semua takleh makan..pantang kata mak..pg nih buang air kali pertama selepas pembedahan

31 Ogos: tidur atas sofa sbb senang nk bgn..terjaga jam 3 pagi utk ke toilet..tgk mcm luka tu berdarah sket..kejut mak abah ajak gi klinik..mak kata tunggu pagi..so tido balik..pg tuh time sarapan terhidu bau kurg menyenangkn..suh adik tutup pintu toilet..tp still ada lg bau..sekali tgk luka dh pecah..penuh ngan darah n nanah..terus ke Hospital Besar Melaka bahagian kecemasan..sekali lagi ditahan di wad..jahitan luka dibuka sepenuhnya utk proses membersihkn nanah

1 Sept: hanya terbaring di katil..tak boleh gerak sgt sbb sakit yg amat kat bahagian luka tu..dipantau dr semasa ke semasa oleh doktor pakar

2 Sept: demam..keadaan yang mencemaskn bg pihak hospital..bimbang infection merebak ke dalam darah..namun menjelang malam demam beransur pulih

3 Sept: luka dicuci dan ditampal 3 kali sehari..sudah boleh bergerak walaupun sedikit pedih..gigih gak ke pantry utk amik air masak..mkn pun dh mula ok

4 Sept: luka makin bersih..doktor pakar kata nk observe smpi esok hari..kalo luka ok..takde demam etc dia akan izinkn balik

5 Sept: diizinkan pulang dgn arahan perlu ke klinik kerajaan setiap hari utk sesi dressing (cuci n tampal luka)

luka pembedahan :D

so smpi laa hari nih aku berulang-alik ke klinik berhampiran utk cuci luka..alhamdulillah luka semakin pulih..dh makin rapat..dh boleh driving tp takleh lama..byk buang masa dgn baring2 je kat bilik..nih kronologi pengalaman aku menyambut Aidilfitri di hospital..next entry aku akan citer apa yg aku lihat dan saksikan ragam manusia sepanjang berada di hospital

5 comments:

Siti사랑MAj said...

alhamdulillah dh getting better.
sgt cemas n mendebarkan je bace kronologi fid tu. huuu~ syukur sgt2 dh oke :)

ms. jana said...

perghh tragis......bleh buat novel fidd...

norhafisnordin a.k.a bobo said...

alhamdulillah...

sha :)) said...

cpt smbuh yukkk

Noor Fatin Nadia Ismail said...

scarynya gambar..;#
moga cepat sembuh