Zoom Sabah

tajuk mcm nama Rancangan TV 1..hehe..tp sbnrnya kisah perjalanan 2 dalam 1 ke negeri di bawah bayu..apa yg 2 dlm 1?..pergi utk jalan2 dan juga perlawanan bola sepak dgn UMS..bertolak dr Cyberjaya hari Rabu (14 Mac)..flight kol 9.25 malam..smpi di Terminal 2 Kota Kinabalu lebih kurg kol 12 tgh mlm..so tunggu bas dr UMS amik kitorg dan hantar ke kawasan kediaman UMS di Kingfisher..lepas dh smpi masuk laa umah yg sgt luas..pilih bilik mana nk duduk..aku sebilik ngan Mazwan, Afiq n Pak Ku..rumah siap air-cond segala..mmg puas hati..tp perut dh mula berbunyi..tmpt org..pukul 1 lebih nak dkt kol 2 pagi..dgn tatau arah tuju..kebetulan lak ada pekerja bandaraya tgh kutip sampah naik lori..tanya laa kat diorg..dh dpt arah nye..menapak laa ramai2 gi kedai mamak Razzaalli kat Kingfisher Plaza..lepak smpi kol 6 pagi sbb tgk Chelsea vs Napolli..pagi tu dpt laa tgk matahari pertama terbit kat Sabah..time tuh kol 6.30 am..balik umah penginapan terus tido sbb pagi tu katanya nak jalan2 bandar KK

matahari pertama di Sabah

bgn balik kol 9 pagi..siap2 then terus tunggu bas UMS dtg amik n hantar kitorg ke Kota Kinabalu..smpi2 je terus menuju ke Pasar Kraftangan atau org panggil Pasar Filipina..mmg aku nk ke sini sbb mak dh order kain batik corak Sabah awal2 lagi :p lepas dh beli apa yg mak pesan..ronda2 tgk tmpt lain..pegi ke Centre Point, then layan minum air kelapa..kol 3.30 ptg bas dtg amik balik ke Kingfisher..ptg tu tido puas2 smpi malam..bgn kol 10 malam jalan kaki lg gi dinner..pun kat kedai yg sama..ingat nk tunggu kol 2 pagi tgk Man Utd vs Athletic Bilbao..tp malas lak nk duk lama2..balik umah dl pastu kuar lg sekali tgk bola


Pasar Filipina

Jumaat pagi tu takde apa nk buat..ada budak2 yg awal pagi dh naik bas kuar gi town..kami berempat dlm bilik tatau nk wat apa..so tido je laa..bgn pun gi lunch..then ptg tu ke UMS utk training..balik dr training siap2 mandi then kuar dinner lak..malam tu tido awal sbb esoknya hari game

Sabtu pagi ingat nk cabut jap gi town..sekali terlepas bas plak..nk tunggu next bas lmbt..takut tak sempat lak balik sblm tghr sbb game kat UMS awal..almaklum laa..peredaran masa tak sama ngan semenanjung..so gi lunch je..tp sambil2 tuh try cari contact keta sewa..dgn bantuan kawan di KK dapat gak sewa keta hari tu..janji nk amik lepas game ptg tu..sewa setengah hari smpi esok pagi nye..ptg tuh game lawan UMS..diorg dh leading 2-0 tp kitorg dpt comeback utk seri 2-2..sbbkn coach puas hati..dia janji nk payung dinner malam tu..so diorg gerak ke Anjung Selera Tanjung Lipat naik bas..aku gi amik keta sewa then terus ke situ..makan siakap sweet sour dgn ikan apa ntah sekor lg..mmg kenyang..pastu yg lain gerak balik..kitorg plak kuar ke Tanjung Aru utk jalan2..smpi sana mcm takde apa je..minum air kelapa pastu gerak balik..smpi umah terus lelap sbb ada plan besar awal pagi Ahad :D

Siakap Sweet & Sour

lepak minum kat Tanjung Aru

bangun kol 4 pagi terus siap2..nak ke mana?..nk redah jalan gelap nk ke Kundasang..gi pun 2 keta je..mula2 ikut direction Papago..sekali dia bwk masuk ke hutan mana ntah..nasib tak ke gaung..kuar balik then tanya org..baru laa dpt laluan yg btol..mencabar giler memandu ke Kundasang..jalan uphill dan berliku-liku..2 jam driving smpi laa kitorg kat Kinabalu Park..puas hati sbb mmg dh lama nk tgk Gunung Kinabalu dpn mata..akhirnya tercapai gak impian


Gunung Kinabalu menunjukkan diri @ 6.25 am

bukti sampai kat Kinabalu Park..sejuk wei

ahli trip ke Kundasang

lepas dh puas bergambar..sarapan kat kedai dpn Kinabalu Park..then gi ke Pekan Kundasang utk isi minyak..dlm kol 8 pagi kitorg gerak balik ke Kingfisher..takleh lama sbb bas gerak ke airport kol 11 pagi..smpi area Kingfisher kol 9.45 pg..so decide nk ke town KK jap gi beli sket brg utk si dia dan kwn2..smpi sana pun tak sempat nk pilih..capai apa yg nmpk je..then rushing gi hantar keta kat owner dia..pastu owner tuh yg hantar kitorg balik ke Kingfisher..packing2 brg terus naik bas ke airport

puas hati dgn trip kali nih..walaupun pada awalnya rasa frust sbb takde transport nk ke sana sini..insyaAllah kalo ada rezeki akan ke sana lg..thanx kat Tini, Lud yg bg no contact keta sewa..tq gak kat Haris yg sewakn keta kat kitorg :D

pink is the new black @ Stadium UMS

11 comments:

atIEsAyAnGkAmU said...

wahh...
bilalah atie boleh sampai sabah yea..
teringin nak ke sane..
org kata seafood sumer fresh2 kat sane...

- F i D - said...

hehe..ada rezeki pegi laa..mmg best tmpt dia..hari tu tak sempat gi pulau manukan..bulan 5 ni insyaAllah ke sana lg..seafood dia mmg fresh..tgk je laa siakap dia tuh :D

najihah sahami said...

seriusss jeles...huhu..bulan 7 ni insyaAllah ke sarawak. harap dapat la pergi sabah lak. hehe

shahirahkhairudin said...

amboi amboi seronoknya bejalannn..
cuti pun dah tak berapa nak mandang kalau nak jalan jalan ni. haih !

- F i D - said...

najihah: hehe..plan laa ke sabah..mmg best..tp kalo nk drive ke gunung kinabalu tu pikir 3-4 kali laa dl :p
mei nih ke Sabah sekali lg..Jun ke Sarawak :D

shahirah: kalo bukan sbb bola..tak smpi laa kot ke sabah nih :p

Tiramisu Fatiema said...

sabah bah..baru nie dah pergi sarawak..nanti insyallah nak plan ke sabah pulak..best2..salam kenal

Anati Soki said...

bestnya!!!
semua negeri dlm malaysia anat dah p
sabah srwk ja tak pnh jejak kai lg T__T_

- F i D - said...

tiramisu: jun nnt insyaAllah ke Sarawak plak :D

anati: hehe..jun nnt ke Sarawak plak..maka lengkap laa penjelajahan seluruh Malaysia :D

kiwi said...

x pernah smpai lagi sabah...ikan siakap tu nampak sedap..hihi..(lapar plak tgk)

Fid"s said...

gua tak pernah jugak pergi sabah nih..
rasa jugak nak travel..

- F i D - said...

kiwi: bukan nmpk je..mmg sedap pun..hehe

fid's: jgn tak gi bro..mmg best :D