DIA

masa aku kecik2 dulu..dia selalu bwk aku round naik motor pagi2 sebelum dia gi keje..then kalo hari rabu sekolah ada kokurikulum ptg kan..dia bwk aku sekali gi sekolah..time tuh baru nak pindah umah dr Hutan Percha ke Bukit Sedanan..dia bwk gi umah baru dulu..amik basikal kecik aku kaler kuning..then dia jalan kaki teman aku naik basikal tuh gi sekolah blkg umah baru kitorg

umur 6 tahun..dia mintak ngan guru besar nak masukkan aku belajar darjah 1..so aku ada dlm kelas darjah 1 tuh 2 tahun..bkn extend tau?..haha..tiap kali ujian bulanan dpt no 1..dia tak belikan apa2..tp dia bwk aku balik kampung jumpa atuk..atuk yg belikan hadiah..dia sgt garang masa aku sekolah rendah..kalo markah ujian bulanan aku dpt 98%..ada 2 markah lg nak 100% maknanye 2 rotan menanti

pernah sekali cikgu suh bawak tanah liat dtg sekolah utk pendidikan seni..tp aku takut nk mintak dia belikan plastesin tuh..so aku ngan kwn2 gi tepi sungai..kitorg amik tanah liat original punya..haha..balik dr sungai tuh dia tgk aku basah satu badan..tanpa soal bicara..dia hambat aku dgn getah paip keliling rumah

masa aku darjah 3..time tuh bulan puasa..dia bawak aku balik jumpa atuk ngan nenek kat kampung..then nak balik umah kitorg balik..otw balik tuh motor rosak..so terpaksa laa tolak..aku tolong dia tolak motor..time tuh kecik lg kot..dh laa puasa..mmg mcm nak mati laa..dia suh aku naik atas motor..dia tolak motor tuh dr Ayer Keroh smpi Durian Tunggal..lepas repair kitorg balik umah..smpi umah dia citer kat mak..dia suh mak bg aku berbuka..sedangkan dia yg tolak motor tetap puasa

satu lg kejadian masa bulan puasa..time aku naik motor ngan dia nak gi surau..brg yg aku pegang terjatuh..tak sempat dia berhenti aku dh terjun dr motor..pastu yg aku sedar..aku dh ada kat umah terbaring kat ruang tamu..mak bgtau masa terjun tuh kaki aku tersangkut n kepala aku landing kat jalan dulu (punca jd mcm skrg nih kot)..aku pengsan kat situ gak..dia dukung aku balik ke rumah..dh laa jauh surau dr umah..tghr lg tuh..puasa lg

darjah 5..time tuh aku tgh ujian bulanan subjek matematik..dia dtg kat pintu kelas..dia panggil aku kuar..tp aku bg signal nnt jap (bukan talk to the hand)..then dia panggil cikgu yg jaga ujian tuh..pastu cikgu dtg kat aku bisik sumthing "Firdaus, atuk awak meninggal"..time tuh aku rasa kosong dan terus menangis..dia masuk kelas dan tenangkan aku..dia terus bawak aku balik kampung..lepas selamat jenazah atuk dikebumikan..aku lepak kat benteng sambil nangis..dia dtg cari aku ajak balik umah

darjah 6..aku terpilih utk main hoki..mak tak bg sbb nak UPSR..dia balik dr bandar..dia kuarkan kayu hoki GRAYS..dia pesan "main hoki elok2, UPSR tunjuk kat mak leh dpt 5A"..time kuar result..dia yg amikkan..aku kat kampung..alhamdulillah..aku dpt 5A..dpt offer masuk SMS Alam Shah ngan SMKA Sultan Muhammad..dia suh masuk SMKA Sultan Muhammad..aku ikut je

form 3..aku ingat lg tarikh keramat tuh..22 September..malam tuh aku fly dr asrama..kantoi dgn warden ngan rokok di tangan..siangnye dia dtg sekolah dgn mak..warden aku call suh dtg..dia tenang je tp mak aku dh nangis2..akibatnya aku kena gantung asrama 2 minggu..tuh takpe lg..hampir 2 bulan dia tak bercakap dgn aku..time tuh rasa mcm terbuang sgt2..aku nekad stop merokok sbb kejadian tuh

dan sampai laa skang..dia tetap ada tiap kali aku ada masalah..macam mana pun dia try utk tlg aku..cerita2 nih just sebahagian kecil je..mayb tak smpi 1% pun dr apa yg dia pernah buat utk aku..dan DIA adalah Encik Jamaludin Nordin..abah ku yang satu..SELAMAT HARI BAPA..terima kasih atas semua pengorbanan abah selama nih

nih laa DIA..Encik Jamaludin Nordin :p

8 comments:

tweety suwitt said...

tegas..tp tetap sayang.. =)

nana said...

happy father's day kt abah2 kita semua..=))
thanx follow blog saya..

chEnta said...

wahhh..
tacing glew..
sdeh3..

selamat hari bapa gak ah..
5 taun ag kott..
wawawawa~

AesyaZealous said...

huhu pandai nye die fly dr asrama

- F i D - said...

tweety: tuh laa..nama pun bapak kita kn?

nana: same to u

efa: haha..5 tahun eh?

aesya: tuh zaman nakal2 dulu :p

chEnta said...

huhuuhu..
5 taun kottt..

farysa said...

nakal jgk kamo
=))

- F i D - said...

farysa: zaman kanak2..budak kampung lg laa kn :p