Semua Kuasa Allah (Al-Fatihah)

bangun2 sahur td tergerak nk jenguk2 fb..so duk laa dpn pc dlm keadaan mengantuk..tiba2 satu berita yg aku baca watkan aku jd segar..3 orang meninggal dunia n 18 lagi cedera ketika ribut melanda bazar Ramadhan di perkarangan Stadium Rim, Jasin, Melaka..ada laa org upload gambar2 dan video selepas kejadian..mmg total disaster..aku yg setakat tgk pun dh rasa seram melihatkn hasil penangan ribut tuh..apa lg diorg yg ada kat situ waktu tu..sbb tuh takde gambar or video 'semasa' kejadian..sbb org ramai lari menyelamatkn diri

then aku terus bukak Google utk search detail pasal benda nih..ada laa kuar kat Kosmo! online dan juga beberapa ruangan blog lain..dikatakan kesemua khemah kat situ diterbangkn angin kencang seakan ribut taufan yg hadir sekelip mata..sorg mangsa meninggal kat situ jugak..2 lg meninggal masing2 kat Hospital Jasin dan Hospital Besar Melaka

sayu bila tgk satu video yg telah dipost kat Youtube..tp semua nih ketentuan Allah..diorg nak cari rezeki sesuap nasi utk keluarga..tp nasib dan takdir dah ditetapkan gitu..buat ahli keluarga mangsa..takziah diucapkan..moga semua redha dan merelakan pemergian mangsa..mereka pulang menghadap Allah dalam bulan Ramadhan pada penghulu segala hari..moga roh2 mangsa dicucuri rahmat dan di tempatkan di kalangan org beriman..Al-Fatihah

antara khemah yang diterbangkan angin

keadaan di bazar Ramadhan Jasin

hasil jualan yang musnah akibat ribut

gambar ehsan dari ppda ppdappdj
sumber berita dari Kosmo! Online


14 comments:

noor afzan said...

ada hikmahnya fid.
saya perhatikan akhir-akhir ini ramai yang berniaga dengan tak ikhlas.
semuanya nak kejar keuntungan.
macam first day puasa dulu saya ada beli kuih berinti kelapa.
tapi kelapanya rasa seolah-olah hampas (dah diperah santannya).
Nampak menarik tapi bila rasa..
(dikira macam menipu)

Juaini Jamaludin said...

ya Allah, baru dapat tahu berita ni. semoga mereka yang pergi dicucuri rahmat. ini dugaan dan ujian Allah.
al-Fatihah.

.:miz_echa.: said...

ngeri nye...semua ni ade hukmah nye..
alfatiha ntuk yg terkorban..

chEnta said...

ehh.
sian gilew.


alfatihah ~

Nasz said...

Al Fatihah!
Terkejut jugak bila dengar berita pasal ni.

::cikjuju::◕‿◕ said...

huhu..sgt dasyat...subahannallah...

- F i D - said...

afzan: tuh laa..mayb ada hikmah Allah nk tunjukkn pada org2 kat situ..Dia takkan uji hambaNya tanpa sebab

juaini: btol tuh ju..kita hanya mampu beringat dan sedekahkn al-Fatihah

echa: al-Fatihah

efa: nih laa bazar fid selalu gi kalo balik kampung..n nasib tak balik kampung minggu nih sbb keta rosak

nasz: dh ketetapan n takdir..nak tanak kena terima je laa

juju: tuh laa..khemah2 yg berat tuh terbang jauh kot..dgr kata bumbung stadium kat blkg tuh pun runtuh gak

♥cutebabygirl♥ said...

ya Allah..
kesiannyeeeee ;(

- F i D - said...

tuh laa..tp diorg kembali hari baik bulan baik..nih semua dugaan Ramadhan

yyunie said...

Tragis betol lahh . Hmm . Kesian .

Al-fatihah .

ikeen said...

takziah pade family mangsa....
ramadhan y penuh cabaran

YamMy said...

al-fatihah.. time kejadian ni aku dlm pejalanan dari melaka balik selangor(ade 3 accident tau).

soffya cik bulan said...

mengalir air mata masa baca pasal berita ni..tk bolehlah fid..
safia klo bab2 bencana alamyg sebabkn org khlgn nyawa...sedihnya..faham prsn ahli kuarga mereka....

- F i D - said...

yyunie: kan?..kesian sgt2..nasib takde sedara mara sy terlibat

ikeen: ada hikmah semua yg jd nih

yammy: 3 eksiden?..mesti sbb hujan lebat smpi tak nmpk apa

cik bulan: nak wat caner..Allah lg syg kn diorg..kita yg hidup nih amik iktibar n doa byk2