puasa

alhamdulillah..sedar tak sedar dh abes 3 hari berpuasa..dgn cuaca yg agak redup dan kadangkala hujan..suasana puasa kali nih berlainan..

fes day puasa aku kat hometown..mmg dh jd tradisi laa kot..awal Ramadhan mmg kena sahur dan berbuka kat umah sendiri..sahur mak masak lauk feveret aku..masak lemak cili padi,sambal goreng telur..ptg tuh sebelum berbuka aku duk panjat pokok rambutan..tgh2 hujan plak tuh..sbb abah kata nak wat berbuka..lepas tuh mak masak menu dia..aku masak menu aku (bege je pun)..abah plak gi kedai mak itam kat Semabok..beli lg kuih feveret aku, kuih bakar berlauk..lepas berbuka, dh lega2 semua..gerak laa balik Cyberjaya..tp hantar adik aku kat UPM dulu

pagi 2 Ramadhan..aku,Alvin,Satwin,Azad ngan Idang kuar sahur sama2..kedai2 dlm MMU semua tutup..so kitorg decide nak makan kat SK (Seri Kembangan)..so terus laa gi kat Port Aroma..tempat yg aku suka lepak makan..time akak kedai tuh amik order..kitorg bincang laa pasal iklan U-mobile yg lawak tuh..suara mamak dlm iklan tuh cam haram..kena lagi time dia ckp "tak boleh" tuh..akak yg amik order tuh gelak je dgr..sekali time aku nak tambah order..nak mintak teh o ais..akak tuh toleh then dia ckp "tak boleh" ala2 iklan tuh..kitorg pun satu meja gelak laa

ptg 2 Ramadhan..gi bazar 4 org..actually tak plan..amik Azad ngan Shahir kat Putrajaya Terminal..diorg gi merayap ke Jalan Pasar cari brg kat sana..then terus gi ke bazar..then tunggu plak satu keta lg smpi..dr terang,dah hujan,dh terang balik..br laa keta biru tuh smpi..haha..so beli laa apa yg patut..then gerak balik berbuka kat food court HB2

pagi 3 Ramadhan..sekali lagi kuar gi sahur kat SK..kali nih berenam plak..Idang tak join hari tuh..tp Izzah ngan Aina a.k.a Rin atau aku panggil adik je join kitorg sahur..aku ngan Alvin seberang jalan gi KFC beli benda yg murah tp berbaloi..dgn nak tunggu Alvin turun bukit lagi(dia takut nak turun..katanya selipar licin..aku caya je laa..hahaha)..last2 pilih Nasi Lemak Wrap..lepas dh order baru perasan..menu tuh ada ikan b***s plak..aku dh laa tak makan ikan tuh..rupanya Alvin pun tak makan..haha..ada gak geng

ptg 3 Ramadhan(ptg tadi)..aku gi bazar lagi..lepas beli apa yg patut..hujan plak turun kan..so rush laa balik ke keta..then balik MMU..singgah jap tgk Power Transition Ceremony atau lebih manis dipanggil Majlis Penyerahan Kuasa SRC Cyberjaya..then abes je majlis kitorg gerak gi HB3 makan berbuka kat sana

jadi utk hari2 berikutnya..mungkin rutin yg sama..tp tatau lagi laa kan..kalo sama je tiap2 hari pun busan gak..maybe kitorg tukar laa..sahur kat Perak ke..ptg gi bazar kat Pahang ke..depend laa pada diorg nih..haha..so selamat berpuasa pada semua..amalkan bersederhana time bulan puasa nih..bukannya lagi boros beli semua benda kat bazar tuh..renungkan~!!

3 comments:

izzahmeor said...

"dr terang,dah hujan,dh terang balik..br laa keta biru tuh smpi..haha.."
--> isk3..siyan btol..keta biru, keta biru..

"bukan lagi boros beli semua benda kat bazar tuh.."
--> renung2kan...:P

best gaks cadangan gi sahur kat perak, gi bazaar kat pahang, pastu, bukak puasa kat perlis, then terawikh kat johor..:P

- F i D - said...

haa tuh laa dia..pemilik keta biru dh bagi komen..hahaha

Anonymous said...

erkk...
sape2??
:P